У Німеччині завершено будівництво газопроводу OPAL — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Німеччині завершено будівництво газопроводу OPAL

Енергетика
353
Група Wingas завершила будівництво найбільшого в Західній Європі газопроводу OPAL, що є відгалуженням від "Північного потоку". Його протяжність 470 кілометрів. Газопровід планують запустити цієї осені, повідомляє Deutscht welle.
На території компресорної станції в місті Баруту на південь від Берліна робітники в середу, 13 липня, заварили останні з 55 000 зварних швів трубопроводу. Голова ради директорів Wingas Герхард Кеніг зазначив, що будівельні роботи завершено у встановлений термін. "Тепер ми готові транспортувати природний газ із сибірських родовищ споживачам у Німеччині та сусідніх країнах ЄС", - сказав Кеніг.
Після пуско-налагоджувальних робіт газопровід буде введений в експлуатацію одночасно з морським газопроводом "Північний потік". Wingas і E. On Ruhrgas в цілому вклали в цей проект зі створення енергетичної інфраструктури більше 1 млрд євро.
Транспортна потужність газопроводу OPAL становить 36 млрд куб. м на рік, що відповідає третині річного обсягу газоспоживання в Німеччині.
OPAL - один з трьох трубопроводів, що пов'яжуть "Північний потік" з газотранспортною мережею Німеччини. Його маршрут проходить від міста Любмін поблизу Грейфсвальда через Бранденбург і Саксонію до кордону з Чехією. Пройшовши половину цього шляху, газ будуть подавати на компресорну станцію «Раделанд», де для подальшого транспортування на південь його піддаватимуть стисненню. «Саме в ситуації настання нової ери в енергетиці Німеччини газопровід OPAL в якості інфраструктурного проекта набув додаткового значення», - пояснив бранденбурзький держсекретар з економіки Х.Хайдеманнс. У Гросс-Керіс частина природного газу, що надходить по газопроводу OPAL, буде використовуватися для постачання споживачам Берліна і Бранденбурга. «У перспективі розширена газова інфраструктура в Бранденбурзі може грати важливу роль при системної інтеграції відновлюваних енергоносіїв», - додав Хайдеманнс.
Нагадаємо, в липні 2010 р. перша нитка газопроводу "Північний потік" перетнула Балтику і вийшла на сушу в районі г.Лубмін (Німеччина).
Разом з газопроводом OPAL будується газопровід NEL. Він повинен пройти від місця виходу "Північного потоку" на сушу повз Шверін і Гамбург до Реденского газосховища в Нижній Саксонії. Як і OPAL, газопровід NEL призначений для того, щоб з'єднати "Північний потік" з європейською мережею магістральних газопроводів.
Нагадаємо, на початку липня будівництво німецького газопроводу NEL припинено судом. Позови проти будівництва подали мешканці одного з міст, по території якого повинен пройти NEL.
Раніше глава російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Україна залишиться транзитером російського газу і після будівництва газопроводів "Північний потік" та "Південний потік". За словами Міллера, потужності "Північного потоку" і "Південного потоку" не знімають актуальності транзиту газу по території України. Міллер підкреслив, що цільові ринки газопроводу "Північний потік" - це Німеччина, Франція, Бельгія і Велика Британія, а інші країни будуть продовжувати отримувати газ старими коридорами.
Wingas - один з найбільших постачальників газу в Німеччині. Ця енергетична компанія торгує природним газом по всій Європі, поставляючи його клієнтам в Бельгії, Данії, Франції, Великобританії, Нідерландах та Чехії. Поряд з цим, компанії, що входять до групи Wingas, займаються реалізацією газотранспортних потужностей, а також працюють у сфері експлуатації газопроводів і газосховищ. Група входить до низки найбільших операторів газових сховищ в Європі. Газопровідна мережа дочірніх компаній, Wingas Transport GmbH і OPAL NEL Transport GmbH, протяжністю понад 2 тис. кілометрів з'єднує великі газові родовища в Сибіру і в Північному морі з ринками збуту в Західній Європі.
OPAL NEL Transport GmbH покладе на себе обов'язки оператора газопроводу OPAL. Компанія належить групі Wingas, до якої входять також газовий трейдер Wingas і газотранспортна компанія Wingas Transport, що займається експлуатацією мережі магістральних газопроводів; ці газопроводи розміщені по всій території Німеччини.
Проект "Північний потік" реалізує спільне підприємство Nord Stream AG, утворене з метою планування, будівництва і подальшої експлуатації морського газопроводу. Акціонерами Nord Stream AG є ВАТ "Газпром" (51%), німецькі Wintershall Holding ("дочка" BASF SE) і E. On Ruhrgas (по 15,5%), нідерландська NVNederlandse Gasunie і французька GDF Suez SA (По 9%).
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас