"Газпром" і Білорусь обговорять продаж 50% "Белтрансгазу" і контракт на поставку в комплексі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" і Білорусь обговорять продаж 50% "Белтрансгазу" і контракт на поставку в комплексі

Енергетика
108
Глава "Газпрому" Олексій Міллер і перший заступник прем'єр-міністра Білорусі Володимир Семашко за підсумками телефонної розмови домовилися, що переговори про покупку "Газпромом" 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз" і про укладення нових контрактів на постачання і транзит газу будуть продовжені у вересні.
Як говориться в прес-релізі "Газпрому", розмова відбулася у продовження вчорашньої зустрічі глав двох урядів Володимира Путіна і Михайла Мясниковича.
"Враховуючи, що переговори продовжаться восени, тобто напередодні опалювального сезону, нам доведеться в комплексі обговорювати питання отримання "Газпромом" контролю над "Белтрансгазом" і умови поставки і транзиту російського газу, хоча нам цього дуже не хотілося. Але, на жаль, не з нашої вини, переговорний процес затягнувся", - наводяться в прес-релізі слова Міллера.
"Час, коли можна було спочатку врегулювати корпоративні питання з "Белтрансгазу", а потім, вже з позиції 100% власника компанії, підписувати договори на постачання і транзит, було упущено. Тим не менш, у нас є всі можливості, щоб зняти невирішені питання задовго до закінчення дії чинного контракту на поставку газу в Білорусь", - сказав Міллер за підсумками телефонної розмови.
Пов'язати укладення нового контракту на постачання і транзит газу з покупкою "Газпромом" половини "Белтрансгаза" було переговорною позицією Білорусі, а "Газпром" виступав різко проти. "Газпром" був готовий придбати 50% "Белтрансгазу" за тією ж ціною, за якою придбав перші 50% - $2,5 млрд.
Антикризовий фонд ЄврАзЕС 4 червня розглянув заявку Білорусі, яка відчуває негативні кризові явища в економіці, і схвалив рішення про виділення кредиту розміром $3 млрд протягом трьох років. За словами міністра фінансів РФ Олексія Кудріна, однією з умов надання кредиту була приватизація білоруських активів на $7,5 млрд по $2,5 млрд протягом трьох років.
У червні Білорусь отримала перший транш обсягом $800 млн, у листопаді планується схвалити рішення про виділення ще $440 млн.
Мясникович заявив після переговорів з Путіним, що крім цін на газ та продажу "Белтрансгазу", уряди обговорюють відмову Мінська від газотранспортної системи на користь Росії як партнера по Митному союзу.
У 2011 році у Білорусі закінчується дія чотирирічного контракту з "Газпромом" на поставку газу. Відповідно до контракту, ціна газу для Білорусі визначається за формулою, заснованою на біржовій вартості, еквівалентній за енерговіддачею кошику нафтопродуктів. Протягом 2007-2010 років до формули ціни застосовувався узгоджений сторонами понижуючий коефіцієнт, значення якого щорічно знижувалося. Метою договору було виведення Білорусі в 2011 році до середньоєвропейської ціни газу з урахуванням відсутності експортних мит на газ для Білорусі та менших транспортних витрат.
У другому кварталі 2011 року ціна газу для Білорусі становить $244,7 за 1 тис. кубометрів проти $223 у першому кварталі. У III кварталі ціна досягне $286, в IV - $300-305 за 1 тис. куб. м.
Як повідомлялося, У Москві 9 грудня 2010 року країнами Митного союзу було підписано угоду про правила доступу до послуг суб'єктів природних монополій у сфері транспортування газу газотранспортними системами, включаючи основи ціноутворення та тарифної політики. Документом передбачається вихід до 1 січня 2015 року на принцип рівнодоходності.
У Росії також заплановано перехід на рівнодохідні з європейськими ціни до 2015 року, однак обговорюється запровадження знижувальних коефіцієнтів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас