Експерти прогнозують негативні наслідки для України у разі оголошення США технічного дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують негативні наслідки для України у разі оголошення США технічного дефолту

Казна та Політика
1844
Експерти прогнозують негативні наслідки для України у разі оголошення Сполученими Штатами технічного дефолту.
"Я не вірю в те, що Сполучені Штати Америки можуть оголосити дефолт. Країна, яка друкує долари і не має серйозних обмежень на це, не допустить такого. Якщо ж припустити, що це станеться (оголошення дефолту), то для України це буде дуже великим негативом", - сказав керівник Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук.
За його словами, США, прямо або опосередковано, є основним споживачем 3 основних продуктових груп з України - металу, хімпрому, машинобудування.
"Попит на ці товари сильно впаде і в результаті ситуація в нашій країні буде гіршою, ніж в Штатах. А внутрішній ринок у нас дуже слабкий, щоб впоратися з ситуацією", - додав він.
Керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Сlub Микола Івченко вважає, що США все ж таки схвалять рішення про підвищення допустимого рівня державного боргу і проблема можливого дефолту буде врегульована.
"На дефолт Сполучених Штатів ми не очікуємо, бо в такому випадку повністю звалиться вся їхня фінансова система і вони не зможуть після цього продавати свої облігації", - зазначив експерт.
За його словами, якщо песимістичний сценарій все ж буде реалізований і дефолт буде оголошено, то можливим є падіння фондових ринків у різних регіонах світу, в тому числі і в Україні, а також підвищення прибутковості державних паперів як США, так і інших країн.
Крім того, Івченко вважає, що за такого сценарії долар може дещо ослабнути щодо євро і інших валют, проте не дуже значно.
Інвестори з активами в доларах, як вважає експерт, найімовірніше, будуть купувати золото, а не будь-які інші валюти.
Старший співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук також прогнозує негативні наслідки для України у разі оголошення США дефолту за своїми держпаперами.
"Наслідки будуть дуже негативними. Буде нестабільність на світових фінансових ринках, що в свою чергу негативно позначиться на Україні тією мірою, якою Україна залежить від зовнішнього фінансування", - сказав він.
Експерт підкреслив, що, швидше за все, дефолт не буде оголошений і влада США знайде компроміс.
Раніше іноземні ЗМІ повідомляли, що США скоро досягнуть встановленого законом граничного рівня держборгу (14,294 трлн доларів) і втратять можливість залучати кошти для фінансування держвитрат і погашення боргових зобов'язань.
Країна може оголосити дефолт вже 2 серпня.
Тим часом республіканці і демократи в конгресі і Білий дім поки не можуть досягти домовленості з бюджетних і боргових питань.
Республіканці відмовляються підвищувати рівень держборгу, вимагаючи від уряду більш значного скорочення витрат і бюджетної реформи; при цьому вони відмовляються підтримувати будь-яке підвищення податків.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас