Обама: США може не вистачити грошей на виплату пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама: США може не вистачити грошей на виплату пенсій

Казна та Політика
952
Президент США Барак Обама заявив, що пенсії можуть бути не виплачені вже в серпні, якщо Білий дім і конгрес не прийдуть до угоди про підняття стелі держборгу
За словами Обами, володарі права на пенсійні виплати, а також, можливо, інваліди та учасники війни, які отримують допомоги, можуть вже 3 серпня недорахуватися цих коштів. "Я не можу гарантувати, що ці пенсії будуть виплачені 3 серпня, якщо ми не вирішимо питання (про стелю держборгу). В казні може просто не виявитися грошей", - сказав Обама в інтерв'ю для телеканалу CBS, який транслюватиме пізніше.
За підсумками 2011 фінансового року бюджетний дефіцит США, за прогнозами, складе близько 1,5 трильйона доларів. Шістнадцятого травня США подолали чергову стелю держборгу, визначену конгресом в минулому році в 14,3 трильйона доларів. Тепер адміністрація має кілька тижнів, щоб уникнути технічного дефолту, який може статися вже після 2 серпня, якщо конгрес не проголосує за підвищення рівня стелі.
Члени конгресу, переважно республіканці, відмовляються розглядати питання про підвищення стелі, заявляючи про те, що адміністрація повинна представити одночасно і план зниження витрат на держуправління. Білий дім пропонує підвищити верхню межу на 2,4 трильйона доларів. Інтенсивні переговори про стелю держборгу безрезультатно тривають з кінця травня.
Стеля держборгу - унікальне визначення, що існує тільки в США. Вперше американський конгрес визначив максимальний рівень боргу в 1917 році і відтоді постійно підвищував його. З початку 2000-х років робити це доводилося частіше, і за цей період він піднімався 10 разів.
В останнє десятиліття запускати друкарський верстат США доводилося через дорогі війни в Іраку та Афганістані і програми допомоги "молодим демократіям", а також через світову фінансову кризу 2008-2009 років. Якщо більше 30 років тому розмір держборгу оцінювався в 908 мільярдів доларів, то з початку 1980-х років він почав рости стрімкими темпами і вже в 1982 році склав 1 трильйон доларів, а до 1996 року - 5 трильйонів. Показника в 10 трильйонів держборг досяг в 2008 році, коли через рецесію істотно знизився обсяг зібраних податків, а уряду довелося витрачати великі кошти на соціальні програми і боротьбу з безробіттям.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас