Експерт: Після запуску Північного потоку Україна втратить 780 млн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Після запуску Північного потоку Україна втратить 780 млн дол

Енергетика
193
Після запуску в експлуатацію нафтопроводу "Північний потік" Україна почне втрачати гроші за транзит російського газу, і вже в 2012 році ця сума складе близько 780 млн. дол.
Таку думку в ході круглого столу на тему: "Майбутнє української газотранспортної системи", організованого Інститутом Горшеніна, висловив генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки (РФ) Костянтин Симонов.
За його словами, через "Північний потік" в 2012 році в Європу планується поставити мінімум 22 млрд. куб. м російського газу. "Весь цей обсяг буде перекинутий з української ГТС. Виходячи з даних цифр, легко підрахувати, що Україна недоотримає прибуток від транзиту російського газу в 780 млн. долл.", - уточнив експерт.
На його думку, надалі обсяги прокачування газу через українську ГТС продовжать скорочуватися. А у разі запуску в експлуатацію нафтопроводу "Південний потік" можуть і зовсім знизитися до нуля.
Симонов переконаний, що така тенденція повинна підштовхнути Україну до створення консорціуму з РФ з управління власної ГТС. "Без російського газу українська ГТС буде нікому не потрібна, і це повинні розуміти українську владу", - підкреслив він.
Водночас радник, керівник групи економічної політики посольства РФ в Україні Олексій Урін вважає, що наповнення "Північного потоку" не обов'язково буде відбуватися за рахунок зниження обсягів поставок через українську ГТС. "Ми сподіваємося, що обсяги транзиту газу через Україну наступного року не будуть зменшуватися, а "Північний потік" буде наповнений за рахунок зростання попиту на російський газ в країнах ЄС", - припустив представник російського посольства.
Як повідомляв УНІАН, у 2010 році ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України" збільшила транзит природного газу до країн Європи на 2,8%, або на 2,58 млрд. куб. м, порівняно з 2009 роком, до 95 млрд. 426,27 млн. куб. м.
"Північний потік" - новий маршрут експорту російського газу в Європу. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район м. Виборг) до узбережжя Німеччини (район м. Грайфсвальд). Протяжність газопроводу складе близько 1200 км. Введення в експлуатацію першої нитки "Північного потоку" продуктивністю 27,5 млрд. куб. м газу в рік намічений на 2011 рік. Завершення будівництва другої нитки газопроводу в 2012 р. призведе до збільшення його пропускної здатності до 55 млрд. куб. м.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас