Експерт: Україні важливо не прогавити момент, як Білорусь і перейти до плаваючого курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україні важливо не прогавити момент, як Білорусь і перейти до плаваючого курсу гривні

Валюта
1234
Якби в Білорусі була здійснена м'яка поступова девальвація національної валюти, тоді, можливо, і не було б такого обвалу білоруського рубля. Таку думку висловив глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, відповідаючи на запитання читачів FIANCE.UA.
"Була допущена помилка, про яку повинні пам'ятати і українські політики і банкіри: в Білорусі був жорсткий валютний курс, оскільки треба було утримувати фінансову стабільність. А, якби була м'яка гнучка поступова девальвація білоруського рубля, тоді може і не було б цього обвалу", - вважає експерт.
Він нагадав, що подібна ситуація була і в Україні в 2008 році.
"Тоді курс гривні до долара спочатку штучно зміцнили (хоча реальний курс був менше). Політики посилалися на "індекс бігмака", що мовляв, що гривня насправді набагато міцніша по відношенню до долара... Вона не може бути міцнішою, оскільки в нас вже багато років - дефіцит зовнішньої торгівлі і дефіцит платіжного балансу. Не може бути штучно міцної гривні", - підкреслив Фесенко.
Експерт нагадав, що багато економістів радять встановити плаваючий курс гривні до долара. На його думку, українському уряду необхідно прислухатися до даної думки.
Фесенко також підкреслив, що обвал білоруського рубля стався не через вступ до Митного союзу, а скоріше це була розплата за популістську політику і за приховану дотаційну залежність від Російської економіки.
"По суті "білоруське диво" або білоруська соціально-економічна стабільність базувалася на тому, що Білорусь ще навіть до Митного союзу отримувала суттєві знижки щодо ціни на газ, нафту, мала можливість зберігати напівсоціалістичну економіку, а Росія цьому сприяла. Але останні роки Російська економічна політика стала більш прагматичною і жорсткою і Митний союз деякою мірою цю "жорсткість" підсилив", - пояснив експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас