Українським жінкам немає від кого народжувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським жінкам немає від кого народжувати

825
Українським жінкам уже з 32 років не вистачає чоловіків, а чверть населення - пенсіонери. Хоча чисельність людей на планеті в цілому зростає - в Україні ситуація гірше не може бути. За останнє десятиліття темпи вимирання нації скоротились удвічі, але низька народжуваність і старіння ставить під загрозу вітчизняну економіку.
Цьогоріч чисельність населення Землі перевищить сім мільярдів. Весь приріст відбувається за рахунок бідних країн. Зараз понад 67 мільйонів дітей не можуть здобути освіти, а майже мільярд осіб голодує. На межі виживання й українці. Щороку нас меншає на 280 тисяч. Населення старіє - нині людей похилого віку в Україні - 15 відсотків. Якщо ситуація не зміниться - через 40 років кожен третій українець буде пенсіонер.
"Старіння населення в країні створює серйозне навантаження на податкову систему у плані забезпечення майбутніх пенсіонерів та системи охорони здоров’я. Це призводить до зменшення підприємницької активності, що, у свою чергу, перешкоджає економічному зростанню", - пояснює на телеканалі UBR Нузхат Егсан, директор представництва Фонду народонаселення ООН в Україні.
Зараз - майже чверть населення України - пенсіонери. А на кожну тисячу тих, хто трудиться, припадає понад шість сотень непрацездатних. Дуже висока смертність серед чоловіків. А жінок стає більше, ніж представників сильної статі, уже починаючи з 32-річного віку.
"Наприклад, в Італії така диспропорція наступає у віці 45 років, в Нідерландах після 60, в Швеції 65, в Норвегії 70. Це негативно впливає на народжуваність, оскільки вік 32 роки є серединою репродуктивного віку", - каже Наталія Власенко, заступник голови Держкомстату.
Аби врятувати економіку, фахівці радять негайно братися за вдосконалення систем освіти і медицини, це підвищить народжуваність у країні. Крім того, експерти радять сприяти внутрішній міграції і збільшувати державні соціальні гарантії.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас