Президент КБС оскаржує заборону пересилати поштою готівкову валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент КБС оскаржує заборону пересилати поштою готівкову валюту

32
Народний депутат України, Президент Київського Банківського Союзу звернувся до місцевого суду Печерського району м. Києва зі скаргою про визнання недійсною частини 7 п. 40 Постанови Кабінету Міністрів України №1155 від 17 серпня 2002 р. «Про затвердження правил надання послуг поштового зв’язку», якою забороняється пересилати поштою національну валюту (крім нумізматичних монет та їх колекцій) та іноземну валюту.
Коментує Леонід Черновецький: «Я ні в якому разі не піддаю сумніву важливість і правильність основних положень вищевказаного нормативного акту Кабінету Міністрів України. Однак, частина 7 п. 40 Правил суперечить п. 39 Правил, ст. 3 Закону України «Про поштовий зв’язок», п. 237 Розділу 7 Глави 5 Інструкції «З організації емісійно-касової роботи в установах банків», обмежуючи гарантоване законодавством право вільного користування послугами поштового зв’язку, а саме – право комерційних банків користуватися послугами поштового зв’язку спеціального призначення для пересилання готівкової національної та іноземної валюти.
Через те, що Кабінетом Міністрів безпідставно запроваджена заборона на перевезення засобами поштового зв’язку готівкових коштів, банки вимушені користуватися послугами інкасаторських служб, що є набагато дорожчими за послуги поштового зв’язку спеціального призначення та фельд’єгерського зв’язку. Все це неминуче призведе до зменшення доходів банків.
Не обов’язково бути політичним чи економічним аналітиком, щоб розуміти, що впровадження в дію даної Постанови призводить не лише до порушень норм чинного законодавства, а й надалі стримуватиме розвиток банківської системи, підприємницької діяльності в Україні, змушуватиме банківські установи і надалі мимоволі підтримувати монопольне становище інкасаторської служби на ринку перевезення готівки, що не буде сприяти розбудові суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави Україна».
За матеріалами: КБС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас