Ізраїль включив у свої кордони велике родовище газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ізраїль включив у свої кордони велике родовище газу

Енергетика
211
Ізраїльський уряд затвердив у неділю кордони виняткової економічної зони країни в Середземному морі, включивши до їх периметру потенційно великі запаси нафти і газу.
Як передає РІА "Новини", найбільш важлива - північна - ділянка кордону узгоджена з Кіпром, але стала предметом суперечки з Ліваном, який направив в ООН свій варіант розмежування, що оскаржує приналежність Ізраїлю нещодавно відкритих родовищ вуглеводневої сировини.
"Кордон, за твердженням якого Ліван звернувся в ООН, проходить набагато південніше, ніж той, який пропонує Ізраїль. Він також суперечить тим угодам, які ми досягли з Кіпром, і, що, по-моєму, ще важливіше, розходиться з домовленостями між Ліваном і Кіпром від 2007 року", - сказав прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.
"Наше завдання полягає в тому, щоб точно визначити позицію Ізраїлю щодо морського кордону, відповідно до норм міжнародного морського права", - додав він.
Очікується, що найближчим часом рішення ізраїльського кабінету буде також направлено в ООН. Заступник голови МЗС Ізраїлю Данні Аялон поклав відповідальність за назрівання прикордонної суперечки на Ліван і висловив упевненість в тому, що ізраїльтянам не важко довести свою правоту. Він назвав "неправильною" позицію США, які підтримали ліванські претензії.
"Суперечка про кордон була затіяна ліванцями. Неправильно те, що американці підтримали в ньому Ліван. Але існують дуже об'єктивні і чітко прописані правила, і я впевнений, що в Ізраїлю не виникне проблем з тим, щоб довести приналежність нібито спірних морських районів", - сказав Аялон.
Потреба в розмежуванні економічних зон між країнами-сусідами - Ізраїлем, Кіпром та Ліваном - виникла після того, як американо-ізраїльський консорціум виявив в цьому районі Середземного моря родовища природного газу "Тамар" і "Левіафан".
Ізраїль розраховує, що знахідка не тільки забезпечить йому десятиліття енергетичної незалежності, але й перетворить його на великого газового експортера. Належність родовищ оскаржує Ліван, який формально перебуває в стані війни з Ізраїлем. З Кіпром про розмежування шельфу Ізраїль домовився у грудні 2010 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас