Землю беруть на облік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Землю беруть на облік

Аграрний ринок
1437
На минулому тижні Верховна Рада прийняла в цілому закон "Про державний земельний кадастр", необхідний для впровадження в Україні повноцінного ринку земель сільськогосподарського призначення. У Держземагентства впевнені, що документ дозволить залучити в країну більше інвестицій за рахунок спрощення процедур оформлення земельних ділянок. Однак експерти застерігають, що всі позитивні новації документа можуть бути зіпсовані підзаконними актами.
Ділянки підуть в онлайн
Головною новацією документа є узаконення єдиного реєстру земельних ділянок. На сьогоднішній день він є просто внутрішньою базою Держземагентства, ведення якої регулюється документами відомства. І, наприклад, в суді посилатися на виписку з такої бази як офіційний документ не можна. Після підписання закону база стане офіційним кадастром, в якому будуть зафіксовані межі ділянок, кількість земель, їх якість, оцінка та цільове призначення. Причому з цією інформацією, крім персональних даних власників ділянок, можна буде ознайомитися на сайті відомства.
Сам кадастр в новій якості запрацює з 1 січня 2012 р. До цього часу планується завершити інвентаризацію ділянок, щоб уникнути накладення їх один на одного, виявити випадки видачі декількох актів на один наділ і максимально наповнити базу, яка сьогодні містить інформацію не більше ніж про 70% земділянок. За словами глави Держземагентства Сергія Тимченка, проведена робота створить додаткові стимули для інвестування в Україну.
"Фактично ми через систему кадастру зможемо гарантувати власникам право власності на землю. Кадастр буде законною підставою для звернення до суду, здійснення операцій. Всі рейдерські схеми, які грунтувалися на неясності процедури визначення прав власності на земельний наділ, будуть ліквідовані, оскільки внести зміни до реєстру зможуть тільки реєстратори. Їх доступ до даних буде персоніфікований, а будь-які порушення спричинять за собою кримінальну відповідальність", - розповів Тимченко.
Не повинно викликати особливих складнощів з оформленням ділянки і роздільне ведення реєстрів майна та прав на нього: земельний кадастр ведуть органи Держземагентства, реєстр прав на майно - органи юстиції. З 1 січня 2012 р. цим буде займатися Держслужба реєстрації, що входить до структури Мін'юсту. Однак кожне наступне відчуження земельної ділянки іншій особі не вимагає повторної його реєстрації, оформлення будь-яких інших документів, що підтверджують реєстрацію такої земельної ділянки. "На ділі процедура буде виглядати так. Одного разу зареєструвавши ділянку, її власник вже не повинен ходити в органи земельного кадастру по довідки та виписки. Нотаріус може отримати всі виписки зі свого робочого місця. Тобто ми виключаємо зайві контакти чиновника з замовником. А ось по свідоцтво про право власності доведеться звертатися до органів юстиції. Ми будемо ініціювати спрощення цих двох процедур. Наприклад, за рахунок об'єднаного доступу до двох реєстрів", - говорить глава Держземагентства Сергій Тимченко.
Акти скасують
Позитивним моментом закону є скасування з 2013 р. видачі паперових держактів на землю. Їх замінять виписками з кадастру. "Земельна ділянка стає об'єктом цивільного обороту після внесення інформації про нього в державний земельний кадастр та присвоєння кадастрового номера. Таким чином, саме витяг з кадастру та кадастровий номер візьмуть на себе ті функції, які раніше виконував держакт. Кадастровий номер дозволить ідентифікувати конкретну ділянку, а не абстрактний наділ без меж, як це відбувається, наприклад, при виділенні його на сесії", - говорить партнер ЮФ "Гвоздій та Оберкович" Сергій Оберкович.
Але все ж закон потребує доопрацювання. По-перше, потрібно вирішити питання з "особливим" статусом Києва, який в останній момент виключили із загальної системи кадастру. Згідно з новим законом як виняток у столиці буде власна, не синхронізована з всеукраїнською система ведення обліку наділів. "Слідом за столицею такі ж преференції захочуть отримати міста-мільйонники, потім обласні центри та села. Зараз, поки закон не підписаний, цю норму треба вилучити. І я збираюся донести свою позицію Президента", - заявив Тимченко.
По-друге, проблеми може викликати передбачене законом положення про те, що в Земельний кадастр вноситься також інформація про якісний стан землі. "Особа, яка звертається до реєстратора з вимогою про реєстрацію земельної ділянки, повинна надати документи, на підставі яких в кадастр заносяться відомості. Але за Законом "Про оцінку земель" роботи з оцінки наділів може замовити тільки орган місцевого самоврядування. Тобто, якщо громадянин захоче зафіксувати в кадастрі якісні характеристики землі або ґрунту, він просто не зможе цього зробити самостійно", - вказує Сергій Оберкович.
Кабмін дорегулює
Перекрутити цінні положення закону здатні урядові нормативи, які доручено розробити Кабміну. Законом передбачено, що Кабмін визначатиме порядок доступу до перегляду кадастрових карт та інформації, плати за основні операції, доступу до земельного кадастру зацікавлених банків і нотаріусів та порядок ведення самого кадастру. Якщо уряду потрібно роз'яснювати так багато положень закону додатково, то, можливо, простіше було зафіксувати їх усі відразу в прийнятому документі.
Як будуть прописані подібного роду норми в постановах, припустити складно. Неясно і те, як часто в положення будуть вноситися правки. Адже прийняття чергового рішення урядом не вимагає голосів 226 депутатів. Більше того, від того, як будуть прописані такі акти, залежить, чи будуть порушені права громадян на конфіденційність персональних даних. "Кадастр містить відомості про власників і користувачів ділянок. Вони можуть свідчити про майновий стан особи. А така інформація відноситься до конфіденційної.
Конституція не допускає збирання, зберігання, використання та поширення такої інформації без згоди особи, крім визначених законом випадків. Тому порядок надання відомостей кадастру має визначатися законом, а не постановою Кабміну", - вважає директор АТ "АФ "АКТІО" Володимир Ямпольський. Крім того, закон передбачає, що уряд визначить перелік, розміри, порядок здійснення та використання плати за внесення відомостей до Держреєстру. Проте органам влади заборонено кудись, крім бюджету, спрямовувати кошти, отримані за видачу дозвільної документації. Тому залишається незрозумілим, що нового пропише в цьому порядку Кабмін.
В цілому закон дозволить підготувати ринок не тільки до вільного продажу сільськогосподарських земельних ділянок, але й до встановлення прозорих правил гри щодо всіх видів наділів. Це дозволить збільшити інвестиційну привабливість не тільки в аграрному секторі, а й в цілому для всієї економіки.
Олексій Набожняк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас