Експертна рада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експертна рада

Енергетика
784
Президент Віктор Янукович підписав закон про внесення змін до закону України "Про основи функціонування ринку природного газу".
Внесені поправки дозволяють НАК "Нафтогаз України" здійснювати поставки природного газу, видобутого в Україні, за кордон. В парламенті заявили, що прийняття даного законопроекту дозволить виконати договірні зобов'язання з експорту природного газу за існуючими контрактами на виконання домовленостей між урядами України та Республіки Польща. Мінпром вирішив з'ясувати, чи обмежиться експорт газу поставками в Польщу, і чи вистачить нам вільного об'єму газу для його продажу іншим країнам.
Незалежний експерт Валентин Землянський зазначив, що можливість експорту українського газу залежить від газового балансу держави. "Зараз сказати складно, тому що європейський ринок дуже потужно "витоптано" Газпромом. Вдасться втиснутися нам в цей проміжок - це перше питання. Друге питання, чи ми будемо мати свій ресурс. Поки у нас є проблема, щоб мінімум - стабілізувати видобуток газу, максимум - вийти на якийсь приріст, бо нам зараз газу самим не вистачає", - підкреслив він і додав, що необхідно розуміти, з яким ресурсом Україна може виходити в Європу.
Експерт вважає, що Україна зможе знайти вільний обсяг газу, однак влада має вирішити, як ним розпорядитися: "Умовно кажучи, якщо у нас скорочується споживання по населенню: по конфорці або обігріву, куди йде весь український газ, тому що основний споживач - це населення, тоді постає питання: або реалізувати його на внутрішньому ринку, або експортувати в найближчі країни".
Серед можливих країн експорту, крім Польщі, Землянський назвав Чехію, Словаччину та Угорщину, і уточнив, що в такому випадку необхідно підрахувати економічну вигоду від експорту. Експерт зазначив, що ситуація з поставками газу до Польщі є досить простою, тому що склалася історично: "Україна спочатку поставляла невеликі обсяги, а зараз, коли поляки добудували газопровід, можна в цьому напрямі поставляти близько 200 млн куб. м. Це південь Польщі, і Газпрому туди не дуже зручно було завозити газ чисто технологічно".
Землянський вважає, що зараз складно дати відповідь, чи можна буде цей польський досвід екстраполювати на інші країни. "Питань два: чи ми будемо мати ресурс для реалізації, і чи зможемо ми отримати контракти з європейськими країнами в обхід Газпрому, тому що Газпром досить жорстко контролює постачання газу до Європи", - резюмував він.
Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич допускає, що теоретично експорт можливий, оскільки вищезгаданий закон знімає будь-які обмеження на експорт газу з території України. "Тобто це можна робити в будь-яку країну, яка сполучена з Україною трубопровідним транспортом. Проте в Україні немає поки що можливості транспортувати газ, крім невеликих обсягів скрапленого газу. І питання полягає в тому, де взяти ресурси газу і покупців на цей газ", - підкреслив він.
За словами експерта, на даний момент в Україні немає вільного об'єму газу, його не вистачає навіть на закриття потреб населення та теплокомуненерго. Крім того, існує проблема, пов'язана з ПАТ "Укрнафта", яка де-юре державна компанія, а де-факто відмовляється Нафтогазу продавати газ за тією ціною, за якою НАК хоче купувати: "Газ знаходиться в сховищах, частину цього газу Нафтогаз вже спожив на свої потреби, однак за документами він вважається газом Укрнафти. До того ж суди, які виграла Укрнафта за останні два роки, дозволяють Привату поставляти газ на свої підприємства".
Також Марунич нагадав, що ДК "Укргазвидобування" видобуває 14 млрд куб. м газу, Чорноморнафтогаз - 1,2 млрд куб. м газу, що в сумі складає 15 млрд куб. м. У той же час населення споживає близько 17 млрд, а теплокомуненерго без урахування Київенерго - ще близько 10 млрд куб. м. Даний розрив доводиться закривати дорогим імпортним газом, тому що ціна газу для населення і ПЕК набагато нижча від ціни імпортного газу. І в результаті формується дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз України". "У нинішніх реаліях ресурсів газу не вистачає для досягнення внутрішніх потреб, тому про будь-який експорт мова йти не може теоретично, оскільки це суперечить інтересам споживачів і держави як регулятора", - переконаний експерт.
Однак Марунич допускає, що в майбутньому експорт газу можливий, якщо збільшиться його видобуток. За його словами, на даний момент ресурсна база в країні вичерпана і перспектив отримати прорив найближчим часом немає. Оптимальним розвитком подій в найближчі 5-10 років експерт називає зменшення споживання газу і збільшення видобутку.
Директор Інституту енергетичних досліджень також додав, що в рамках дозволу на експорт газу з Україною можлива реалізація схем, до яких громадськість не буде допущена: "Таким чином, відкривається можливість для реалізації безпосередньо схем з продажу газу за вищими цінами, ніж вони є в Україні".
Незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін відзначив, що експорт газу вигідний для України. Проте сьогодні держава купує великі обсяги дорогого російського газу. І якщо буде експортований газ українського видобутку, то споживачі в Україні отримають менше дешевого газу, оскільки доведеться докуповувати російський газ, а це невигідно. Крім того, Газпром буде виступати проти поставок газу з України. "Поки мова йде тільки про Польщу, і гнівних висловлювань немає, але якщо експорт збільшиться, то Газпром буде незадоволений і може ввести санкції", - підкреслив він.
У той же час експерт припускає, що до експорту можуть підключитися приватні компанії, які видобувають газ в Україні: "Компанії зобов'язані продавати газ державі за досить низькою ціною, і їм це невигідно. Тобто вони сьогодні теж хотіли б експортувати свій газ у сусідні країни".
Саприкін додав, що дане питання є не тільки законодавчим, а й внутрішньополітичним, економічним та зовнішньополітичним, оскільки мова йде про відносини з російським Газпромом.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас