Янукович проявив відверту вибірковість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович проявив відверту вибірковість

Казна та Політика
751
Чергове півріччя у житті країни президент підсумував прес-конференцією. Віктор Янукович розповів про реформенне сьогодення і майбуття, форматт дружби з Росією та значущість громадянського суспільства. Але оптимістично ділячись загальним, говорити про особисте гарант категорично не хотів.
Від реформ не сховатися
Лейтмотивом першої частини проведеної 8 липня (і супроводжуваної мітингом прихильників ПР) звітної прес-конференції президента за півроку стала розповідь глави держави про реформи. Ще під час не дуже тривалого вступного слова глава держави постарався налаштувати слухачів на доброзичливо-конструктивний лад. Похвалившись економічним підйомом, президент нагадав: у 2010 році обіцяні реформи всього лише почалися, а в 2011-му вони тільки тривають. Це, ймовірно, мало ненав'язливо пояснити, чому покращення життя вже сьогодні мало хто встиг помітити. Модернізація - справа комплексна і непроста, пояснював гарант, обіцяючи, що проходити вона все одно буде "якомога швидше, щоб отримати кінцевий результат". І, мабуть для того, щоб у громадян, яких не влаштовує результат проміжний, було менше приводів для нарікань, гарант не упустив можливості поспівчувати країні в прямому ефірі. "Я співчуваю людям в першу чергу. Але без цього, якщо ми цього не будемо робити, не буде майбутнього ні у нас, ні у наших дітей, ні у нашої країни в цілому. Ми всі це добре розуміємо. Тому цей шлях неминучий", - пояснив Україні президент. З урахуванням того, що за день до зустрічі Віктора Януковича з журналістами Верховна рада вночі прийняла пенсійну реформу - ремарка глави держави прозвучала досить актуально.
Взявшись за тему реформ, Віктор Федорович не уникнув і обговорення того, чому ж вони йдуть не в тому темпі, який влада збиралася взяти ще рік тому. Втім, зраджувати черговому поясненню останніх місяців, яке так добре себе зарекомендувало в рамках послання до парламенту, глава держави не став. Гальмом реформ президент вже не вперше назвав недбальство чиновників і засилля корупції. І знову - пообіцяв з ними боротися. "Навчити таку величезну кількість чиновників швидко і щоб вони діяли синхронно та ефективно - це дуже складна, але, я вважаю, одна з найважливіших справ", - поділився з аудиторією труднощами Віктор Янукович. А на допомогу ефективній боротьбі з бюрократією буде "антикорупційний" закон, що не тільки недавно набрав чинності, а й метод кадрових перестановок. "Проходили деякі кадрові зміни, ми будемо підтягувати тих, хто запізнюється з різних причин. Ми будемо залучати більш ефективних державних менеджерів, ми будемо робити висновки", - знову пообіцяв гарант, щоправда, перелік "відстаючих", до якого вже потрапляли втратили Віктор Тихонов та Ілля Ємець, які крісла у Кабміні, на цей раз оприлюднювати не став...
Варто лише докласти зусиль - і Україна заживе по-новому, не втомлюється нагадувати президент. І Крим буде не гірший, а кращий від Анталії, і до Євро-2012 ми постараємося встигнути підготуватися в повній мірі, і курсу гривні ніщо не загрожуватиме - адже золотовалютні запаси Нацбанку і зараз виглядають переконливо (37,5 мільярда доларів, за словами глави держави), а до кінця року - резерви і зовсім будуть складати всі 40 мільярдів, "якщо Бог дасть". Але, знову-таки, в деталі (а в цьому випадку це уточнення з приводу того, яка частина запасів може піти на погашення зовнішнього боргу) глава держави вдаватися не став. Варто зауважити, що відповіді на деякі питання були досить поверхневими. Зате про майбутнє ринку землі гаранта встигли запитати двічі. І тут президент був обережний. Від думки про необхідність продавати землю керівництво держави відмовлятися не планує. Більше того, державний лідер пообіцяв, що закони, що регулюють цю сферу, верховна рада прийме на початку наступної сесії з тим, щоб земельний ринок запряцював вже в 2012 році. Найгостріших моментів правлячий табір вирішив уникати. Президент запевнив слухачів у тому, що найцінніший ресурс (а за його підрахунками українські землі коштуть близько 420 мільярдів гривень) не буде продаватися іноземцям та юридичним особам. Всі реформи - для блага народу, як же інакше...
Дружба в межах прагматизму
Незважаючи на те, що прес-конференція стартувала з теми реформ, під впливом журналістів президенту доводилося переключатися на обговорення та інших нагальних питань. Так, однією з найпопулярніших тем передбачувано стали взаємини з Росією - як газові, так і не дуже.
На співпрацю зі стратегічним партнером глава держави дивиться з деяким фаталізмом. "Ми йдемо по шляху відновлення відносин з Росією, тому що ми приречені бути партнерами", - пояснив він. Віктор Янукович не упустивши шанс нагадати про зростання товарообороту між двома державами, розповів про перспективи співпраці в різних областях (від атомної енергетики до авіабудування), але і уточнив - співпраця буде здійснюватися виключно в межах вимог "національного прагматизму".
Утонення з приводу прагматизму було визначено не зайвим. У відповідях на запитання Віктор Янукович зачепив значимі для Кремля теми. І відповіді ці прозвучали для сусідів не обнадійливо. По-перше, гарант знову повторив, що робота з Митним союзом Україну влаштовує тільки в зручному для неї форматі. "Запропонована нами формула 3+1 є нашою стратегією, вона покладена в основу національного прагматизму нашої зовнішньої політики. Тому зараз ми вмовляємо наших партнерів, що та договірна база, яка у нас побудована на двосторонньому рівні між Росією, Білоруссю і Казахстаном, вона повинна бути перенесена, як мінімум, у формулу "3+1", - заявив він. Іншим чутливим для сусідів моментом стала ремарка Віктора Федоровича з приводу спільного майбутнього "Нафтогазпрому". "Ми не плануємо злиття Нафтогазу та Газпрому. Ми плануємо, щоб Газпром і Нафтогаз брали участь в інших проектах, наприклад у модернізації української газотранспортної системи, розвитку окремих її ділянок, можливо, видобутку нафти чи газу, у тому числі в Україні. Але як такого об'єднання не планував ніхто і його не буде", - вступив у суперечність з торішнім експромтом Володимира Путіна президент. Проте можливість взяти участь у долі національної корпорації у зарубіжних інвесторів все ж таки буде - глава держави підтвердив намір реструктуризувати "Нафтогаз" і виставити акції отриманих компаній на біржу.
За словами гаранта, вирішувати наболіле газове питання Україна буде трьома шляхами. По-перше, поглибиться в енергозбереження, по-друге, збільшить масштаби видобутку власних вуглеводнів, і, нарешті, по-третє, буде сподіватися на партнерські відносини з Росією. Але поки перші два напрями важко назвати перспективою найближчого часу, Київ не залишає надії на перегляд контрактів 2009 року. Віктор Янукович підтвердив, що результат діяльності сформованої недавно робочої групи може стати відомий в короткі терміни. На кінець липня заплановано чергове засідання міждержавної комісії, під час якої президент Україна розраховує (знову ж таки - якщо дасть Бог - гарант регулярно сподівався на Всевишнього) "вирішити це питання". А подробиці майбутніх домовленостей можуть стати відомі ще раніше - під час зустрічі прем'єрів, на якій глава держави готовий, у разі необхідності, замінити Миколу Азарова, який хворіє. "Газовий" оптимізм Віктора Федоровича хоч і виглядає переконливо, але все ж його трохи псує неготовність президента розповісти про те, на які саме поступки збирається йти Україна, якщо і йти в МС вона не хоче, і "Нафтогаз" на злиття не відпускає...
Конфлікт особистого з громадським
Розповідаючи про значущість реформ, президент неодноразово згадував про необхідність взаємодіяти з громадянським суспільством, обіцяв сприяти свободі слова, говорив про важливість незалежного правосуддя. Але суть відповідей на деякі питання помітно дисонувала з тим образом співчутливо-доброзичливого глави держави, який намагалися створити "вступні" заяви.
Непросто гаранту давалися відповіді на питання, в яких журналісти намагалися з'ясувати думку Віктора Януковича з приводу судового розгляду справи Тимошенко. Спочатку Віктор Федорович намагався дотримуватися тієї ж лінії, що і перед європейськими слухачами: сам факт проведення публічного процесу такого рівня - це досягнення, манера захисту Тимошенко перетворює її в зірку ефіру - але це її справа, а президент не має ніякої можливості впливати на правосуддя. "З точки зору права, як ви собі уявляєте, що я повинен зробити? Підняти трубку, подзвонити судді чи прокурору? І сказати: ти роби так, так, або так. Ви уявляєте собі це? Чи ви хочете, щоб я так зробив? Ви прекрасно розумієте, що в мене немає таких прав, і я не хотів би їх навіть мати", - постарався переконати аудиторію глава держави. При цьому, коментуючи подію в Луганську (побиття дівчини депутатом міськради від ПР Романом Ландиком - сином і племінником двох "регіоналів"-нардепів), Віктор Янукович не забув зазначити, що вже обговорював порушення кримінальної справи з цього приводу з генпрокурором і не думає, що розслідування скандального інциденту триватиме довго. Але, звичайно ж, крапку тут (як і в справі Тимошенко) може поставити тільки суд.
Досить поверхнево коментуючи процес проти екс-прем'єра, президент не став заглиблюватися в і організаційні особливості того, що відбувається в Печерському райсуді столиці. Спроби журналістів з'ясувати ставлення гаранта Основного закону до порушення прав і свобод, забезпеченому зусиллями "Беркута" в будівлі суду, помітним успіхом не увінчалися. Віктор Янукович правоохоронців "звичайно, не виправдовує", але коренем зла, схоже, схильний вважати застарілий Кримінально-процесуальний кодекс, нова версія якого у можновладців "вже майже готова".
Приблизно так само акуратно глава держави коментував і інші насущні проблеми журналістів. Ситуацію з підготовкою законом про громадське телебачення замість нього детально прояснила Ганна Герман... А всі нарікання на порушення свободи слова (учасники руху "Стоп цензурі" скаржилися на виборчий допуск журналістів до мікрофона, а пізніше прес-секретар президента підтвердила, що теми для запитань були узгоджені заздалегідь) Віктор Федорович переадресовував створеної напередодні міжвідомчої робочої групи.
Взаємовідносини гаранта зі свободою слова на липневій прес-конференції яскраво продемонстрували два епізоди. Главі держави дуже непросто далися відповіді на питання з приводу того, кому належать господарські об'єкти на території заповідника "Межигір'я" (такі, як корт, де президент грає в теніс, або басейн, де він плаває), і чи може він вплинути на свого сина-депутата, який голосує картками колег. Відповіддю на перше питання стала лекція на тему неприпустимість ультиматумів і святості будинку для кожної людини. "Ви знаєте, що означає для людини її дім. Це те святе, до чого я б не хотів, щоб торкалися руками. Я такий же, як і всі. Я теж жива людина. Ви не знайдете президента, який би запрошував до себе в спальню", - висловився глава держави і порадив журналістам шукати господарів благ цивілізації самим - причому, за кордоном.
Вдруге реакція президента була майже такою ж болючою, але ще менш аргументованою. Пояснювати характер парламентської діяльності Віктора Януковича-молодшого його батько не став. Замість цього він висловився в дусі спічу, який обезсмертив Віктора Ющенка в очах багатьох журналістів, про синівські рахунки, "морду журналіста" і "кілер найнятий". "Коли чіпають дітей - це зовсім інше. Я вас запевняю, що мені не соромно за моїх дітей і внуків. Я хочу, щоб ваші діти були не гірше, ніж мої", - емоційно відповів гарант журналістці і додав: - коли дітей залучають у той бруд, в який ви намагаєтеся втягнути моїх дітей, мою сім'ю. Ви ще зачепите онуків, старшому онуку 11 років, давайте, поганяйтесь ще за ними". А ось роз'яснення по суті питання так і не пішли.
Незважаючи на актульність заявлених тем - реформи, відносини з Росією, боротьба з корупцією - "піврічна" прес-конференція Віктора Януковича мала шанс стати мирно-протокольним заходом. Мінімум гострих питань, ще менше - гострих відповідей, відсутність животрепетних подробиць і незначне число реплік, тягнуть навіть на подобу сенсації, не обіцяли нічого екстраординарного. Але вибудуваний імідж президента, який піклується про благо країни і готовий поспівчувати громадянам, піддався вимушеній корекції. Втім, хоча обґрунтованість несподівано різких президентських відповідей найближчим часом, імовірно, стурбує журналістів і деяких політиків, главі держави належить на час відмовитися від справ. Попередивши народ, що парад на День незалежності - надто великий тягар для бюджету, президент приготувався приймати подарунки. Дев'ятого липня Віктор Янукович святкував 61-річчя. А потім, очевидно, знову повернеться до реформ, міжнародної політики і, можливо, свободи слова...
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас