S&P підтвердило рейтинг Хорватії на рівні "ВВВ-" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P підтвердило рейтинг Хорватії на рівні "ВВВ-"

Казна та Політика
189
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підтвердило в п'ятницю довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Хорватії в іноземній і місцевій валютах на рівні "ВВВ-", короткостроковий суверенний кредитний рейтинг в іноземній валюті на рівні "А-3", а також "негативний" прогноз по них, передає РИА Новости.
Підтвердження рейтингів пов'язане з перспективами прискорення економічного зростання Хорватії, яке може відбутися після вступу країни до Євросоюзу в липні 2013 року. При цьому ризики для фінансової системи країни в даний час зберігаються через відсутність відчутних податкових та структурних реформ.
У період з 2002-го по 2009 рік зростання ВВП країни в середньому дорівнювало 4,8%, що було пов'язано з різким збільшенням кредитів в іноземній валюті на 19% в рік. Зростання числа кредитів призвело до збільшення дефіциту платіжного балансу до приблизно 9% ВВП в 2008 році. До 2010-го цей показник зменшився до 1,4% ВВП на тлі погіршення умов кредитування.
Жорсткий валютний курс країни і велика залежність від курсу євро ускладнюють підвищення конкурентоспроможності та збереження макроекономічної стабільності. Існує невідповідність між номінально високим рівнем заробітної плати і низькою продуктивністю праці, особливо в приватному секторі економіки, вважають аналітики агентства. З IV кварталу 2009 року зростання заробітної плати було повільнішим, ніж прискорення інфляції, при цьому тенденція, швидше за все, продовжиться, що має сприяти поступовому підвищенню конкурентоспроможності приватного сектора.
Ризики для фінансового зростання Хорватії оцінюються як "збалансовані". Вливання коштів від ЄС в 2013 і 2014 роках нівелюють економічні проблеми як державного, так і приватного секторів економіки. У той же час реформи влади в сфері ринку праці та податків поки розглядаються як "непереконливі". Агентство відзначає, що успіх реформ залежить "переважно від сильної волі політичних інститутів" країни.
Капіталізація банківського сектора Хорватії досить висока - багато банків країни виступають "дочками" більших європейських фінансових організацій.
Збереження "негативного" прогнозу відображає позицію S&P, згідно з якою значне збільшення дефіциту бюджету призведе до зниження рейтингів. Аналогічно на них можуть позначитися незадовільні темпи консолідації бюджетних коштів у наступному році. Якщо новому уряду, який буде сформований після парламентських виборів наприкінці поточного року, не вдасться зробити ринок праці більш гнучким, рейтинги також можуть бути знижені.
S&P очікує, що поточний уряд не вийде за межі запланованих бюджетом 2011 року витрат, а наступний буде також працювати в цьому напрямку до 2014-го, скорочуючи витрати на 1% на рік. "Якщо новій владі вдасться зробити пріоритетом зниження ризиків для конкурентоспроможності економіки і проводити структурні реформи у фінансовому секторі, прогноз може бути переглянутий у бік підвищення до "стабільного", - відзначає агентство.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас