Корея заробить 61 млрд дол. на Олімпіаді-2018 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корея заробить 61 млрд дол. на Олімпіаді-2018

Казна та Політика
201
Крім Пхенчхана, на проведення Олімпійських ігор 2018 претендували тільки два міста - німецький Мюнхен і французький Ансі. Причиною такої малої кількості кандидатів стала фінансова криза 2008-2009 рр., що припала на етап подачі заявок.
Виграти право організовувати чемпіонат сорокатисячному Пхенчхану вдалося вже в першому турі голосування. За нього віддали голоси 96 членів Міжнародного олімпійського комітету (МОК), тоді як Мюнхен отримав 25, а Ансі лише 7. Заявка Ансі спочатку вважалася аутсайдерською через маленький бюджет і негативне ставлення багатьох жителів французького курорту до ідеї проведення Олімпіади.
Мюнхен вважався більш відповідним містом, тому що в ньому більш підходящий для зимових ігор клімат і є майже всі необхідні споруди. До того ж шанувальників зимового спорту найбільше в Європі, і більшості вболівальників зручніше добиратися до Німеччини. Однак МОК дотримується неофіційного принципу ротації континентів, і оскільки Ігри 2014 р. пройдуть у Сочі, наступний чемпіонат вирішено віддати азіатам.
Як відзначили в МОК, на боці Пхенчхана не тільки найбільший заявочний бюджет - EUR100 млн. у порівнянні з EUR40 млн. у Мюнхена і EUR30 млн. у Ансі, а й підтримка населення: 92% жителів цього міста мріють, щоб Олімпіада дісталася саме їм, тоді як населення Франції та Німеччини висловлює все більше невдоволення, що чемпіонат завдасть шкоди екології.
"Бюджет був основоположним вибором. Вибирали між гігантизмом і поверненням до більш простих Ігор. Відповідь виявилася простою і ясною: гроші перемагають традиції", - коментують вибір МОК експерти австрійського видання Salzburger Nachrichten.
Втім, для Кореї отримання права проведення зимових ігор - не лише питання амбіцій. Очікується, що країна з лишком відіб'є вже вкладені $3 млрд. у розвиток інфраструктури Пхенчхана, як і ті кілька мільярдів, які їй доведеться до 2018 р. витратити на спорудження спортивних об'єктів.
Як стверджує Дослідницький інститут Хюндай, економіка країни буде протягом десятиліття після проведення Олімпіади отримувати величезний економічний ефект, і при грамотному маркетингу ігри допоможуть згенерувати $61 млрд.
За підрахунками аналітиків, пряма вигода від проведення зимової олімпіади в Пхенчхані складе $20 млрд., що більш ніж удвічі вище фінансового результату, отриманого від організації Кореєю і Японією світового чемпіонату з футболу в 2002 р. До того ж, за прогнозами інституту, країна пожне урожай непрямого фінансового прибутку в розмірі $41 млрд.
Непрямі вигоди, на думку експертів інституту Хюндай, головним чином надійдуть від різкого напливу туристів. Інтерес до олімпіади змусить вболівальників з усього світу вперше приїхати в країну, багатьом сподобається Південна Корея і вони стануть частими гостями.
Експерти вважають, що протягом десятиліття після олімпіади залучені нею туристи витратять у країні $30 млрд. Ще в $11 млрд. оцінюється вигода від поліпшення репутації Кореї та іміджу корейських компаній в очах світової спільноти.
"Японське місто Саппоро перетворилося на центр міжнародного зимового туризму після того, як розмістило у себе Олімпіаду в 1972 р. Цей прецедент дозволяє розраховувати, що десятирічний туристичний бум станеться і в Пхенчхані", - вважає головний дослідник інституту Хюндай Парк Тає-іл.
За прогнозами Корейського інституту культури і туризму, Пхенчханські ігри відвідають 195 тис. іноземців, витративши під час візиту $368 млн. Учасниками змагань стануть 2600 спортсменів з 80 країн.
За оцінкою державного Корейського інституту промислової економіки і торгівлі, Пхенчханська олімпіада дозволить створити 230 тис. робочих місць по всій країні. У провінції Канвондо, де розташоване цей місто, продуктивність індустрій, в особливості будівництва, готельного транспортного та обслуговуючого бізнесу підвищиться більш ніж на $11 млрд. на рік.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас