Україна втрачає ріпак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна втрачає ріпак

Аграрний ринок
955
Платити за кредитами за хороші комбайни з нинішніх доходів від продажу рапсу буде складніше. Дощі не дозволяють аграріям впоратися з прибиранням ріпаку. Вже зараз деякі області констатують втрату врожаю на 10-20%. "Як показують дані опитування сільгоспвиробників, в більшості районів Кіровоградської області на сьогоднішній день припинені збиральні роботи. Основною причиною цього є тривалі дощі на всій території області", - говорять в "АПК-Інформ". Культурі загрожують бур'яни і висока вологість, що загрожує збором врожаю більш низької якості і кількості. Втрати в порівнянні з минулим роком, за оцінками самих сільгоспвиробників, можуть досягти 10-15%.
У минулому сезоні, за даними Grain Ukraine, Україна виростила 1,873 млн. т ріпаку. Імпорт культури був і залишається мінімальним. У 2009-2010 рр. він становив усього 2 т. Аграрії вивезли в минулому маркетинговому сезоні 1,789 млн. т, що фактично дорівнює обсягу виробництва - в Україні не розвинена переробка цієї культури - всередині країни перероблено лише 86 т культури, тому фермери промишляють експортом.
Минулого сезону, але через посуху, також постраждало виробництво ріпаку. Рекордні обсяги 2008-2009 рр. - 2,9 млн. т впали до 1,9 млн. т, хоча багато хто говорив про незначні втрати. Цього року ситуація повторюється - ми знову втрачаємо ріпак, але через дощову погоду. Враховуючи світові тенденції, а саме - зниження виробництва і запасів ріпаку (в порівнянні з 2010-2011 р. в 2011-2012 р. очікується негативний баланс на рівні 20,4%). У наших виробників начебто є можливість взяти участь в покритті відсутніх обсягів.
Але зниження врожайності, вочевидь, повернеться іншою стороною - підвищенням цін, якщо цьому посприяє зростання світових котирувань нафти - від них залежить ціна ріпаку, оскільки він іде на переробку з метою виробництва біодизеля і в основному в Європу. Якщо ж ціни на нафту будуть знижуватися, що ми спостерігаємо, рапс буде знижуватися в ціні, і з урахуванням більш низького врожаю фермерів чекають на чималі втрати. Так, якщо з 1,8 млн. т минулого сезону експорт впаде до 1,4 млн. т - на 400 тис. т, кишені аграріїв спорожніють на 2 млрд. грн., або $250 млн. Мінімізувати такі втрати дозволить хіба що нестача ріпаку в Європі - покупці не будуть знижувати ціни закупівлі.
Але є і більш песимістична версія. Так, за даними компанії "Українсько-німецький діалог", обсяг врожаю ріпаку в Україні буде набагато скромнішим. "Ми очікуємо на врожай на рівні 1,5 млн. т, з якого всього 1 млн. т буде експортовано в ЄС", - говорять в компанії. Там же відзначають, що ціни на ріпак поки залишаються стабільними. У портах Чорного моря, зокрема в Одесі, його вартість становить 4900-5000 грн. за 1 т. При відвантаженні 1 млн. т аграрії можуть розраховувати за цієї ціни на виручку обсягом 5 млрд. грн. замість 7-8 млрд.
Правда, навряд чи така економіка зупинить сільгоспвиробників від вирощування культури. За даними Grain Ukraine, вже в сезоні 2011-2012 очікується збільшення виробництва культури на рівні 1,9 млн. т, що приблизно на 500 тис. т більше, ніж у нинішньому сезоні. Експорт аналітики компанії також збільшують. Відвантаження ріпаку в наступному році можуть скласти 1,8 млн. т. За нинішньої ф'ючерсної вартості ріпаку на біржі Матіф, Франція, це дозволить селянам заробити приблизно EUR800 млн., або близько 9 млрд. грн. Але за умови, що український уряд відмовиться від введення експортних мит на ріпак. Таку пропозицію запроваджується строком до липня 2012 р. Якщо народні депутати його схвалять, тільки на митах фермери втратять більше $100 млн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас