Видобуток не буде чинити опір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видобуток не буде чинити опір

Енергетика
379
Вчора парламент схвалив законопроект № 8217 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів" (щодо удосконалення деяких норм Податкового кодексу). Зокрема, законопроект скасовує рентну плату за видобуток додаткових обсягів нафти, природного і попутного газу, газоконденсату на виснажених родовищах і родовищах зі складними гірничо-геологічними умовами.
Поправки запропонувала внести заступник голови комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна. За її словами, зроблено це було на прохання іноземних нафтовидобувачів. "Витяг нафти і газу на виснажених і важкодоступних родовищах на 50% дорожчий, ніж на звичайних. Отримати в цьому сегменті хоча б мінімальну рентабельність, сплачуючи рентну плату, неможливо", - зазначила Ляпіна. За її оцінками, скасування ренти дозволить збільшити щорічний видобуток газу на українських родовищах на 5-7 млрд кубометрів.
З 1 січня 2011 р. рентна плата на нафту і газовий конденсат, добуті із глибини до 5 тис. м, становить 2,1 тис. грн за тонну, здобуті з глибини більше 5 тис. м - 792,5 грн за тонну. Ставки на видобуток газу становлять 237 грн за тисячу кубометрів, якщо він добутий із глибини до 5 тис. м, і 118,5 грн за тисячу кубометрів - з глибини більше 5 тис. м. Минулого року, за даними Мінфіну, обсяг рентної плати, отриманої за видобуток нафти і газу, склав 606 млн грн.
Ксенія Ляпіна вчора не змогла уточнити, про яких саме іноземних добувачів йдеться. Зазначимо, раніше про намір розробляти важкодоступні родовища в Україні на глибині понад 5 тис. м заявляли Shell і Chevron/Texaco. Джерело в українському представництві Shell вчора розповіло, що запаси вуглеводнів на великих глибинах в Україні можуть бути значними. Але Кабміну і Мінекології необхідно ініціювати цілий ряд нормативних актів, які б дозволили розпочати їх видобуток.
"Поки ж це всього лише добрий намір, який саме по собі не призведе до приходу нових інвесторів", - зазначив співрозмовник. "У схваленому законопроекті передбачається, що домогтися звільнення від сплати рентної плати можна лише при захисті проекту та проходженні спеціальної процедури, яка поки не розроблена, - додає фінансовий директор "Укрнафти" Валерій Пустоваров. - У ньому навіть не сказано, які конкретно родовища можуть бути віднесені до виснажених, а які - до важкодоступних". У прес-службі Кабміну і Мінекології вчора від коментарів відмовилися. Тим часом експерт UPECO Олександр Сіренко зазначає, що схвалений законопроект може створити механізми по догляду від податків для компаній.
"Хоча в ньому сказано, що пільги будуть надаватися тільки новим проектам, а на розроблювані зараз родовища вони поширюватися не будуть, теоретично можна законсервувати свердловини і заявити про закриття родовища, а потім знову почати його розробку", - відзначає він. За словами начальника аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максима Шеїна, якщо Україна хоче домогтися значного збільшення обсягів видобутку нафти, необхідно реформувати законодавство про надрокористування та побороти корупцію в сфері розподілу ліцензій на нього. "Ліцензії мають видаватися не своїм, а тільки тим, хто більше заплатить", - вважає Шеїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас