Експерти: КНР, можливо, більше не буде підвищувати ключові ставки в 2011р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: КНР, можливо, більше не буде підвищувати ключові ставки в 2011р

Казна та Політика
131
Китай, можливо, більше не буде підвищувати ключові відсоткові ставки в 2011 році в розрахунку на те, що уповільнення темпів зростання економіки країни дозволить послабити інфляцію.
У середу Народний банк Китаю (НБК) оголосив про збільшення відсоткових ставок за кредитами і депозитами строком на один рік на 25 базисних пунктів з 7 липня. Відсоткова ставка за кредитами на рік підвищена до 6,56%, за депозитами - до 3,5%.
За прогнозами експертів JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc і Bank of America Merrill Lynch, це підвищення ставки стане останнім у поточному році.
Тим часом аналітики Nomura Holdings очікують, що китайський ЦБ підніме ставку ще один раз в 2011 році.
НБК підвищив ключові відсоткові ставки вже вп'яте з жовтня 2010 року, прагнучи стримати інфляцію, яка вийшла на максимум з 2008 року, і обмежити ризик формування "бульбашок" на фінансових ринках.
Споживчі ціни в КНР в травні виросли на 5,5% в річному вирахуванні, що є максимальним підйомом за 34 місяці. Червнева інфляція прогнозується вище 6%.
Експерти JPMorgan відзначають, що Китай відмовиться від подальшого підйому ставок у зв'язку з ослабленням темпів зростання виробничого сектора країни, а також експортного попиту. Крім того, уряд КНР прагне уникнути припливу спекулятивного капіталу в країну, який слідує за підвищенням ставок.
"Збільшення ставки в КНР 6 липня, ймовірно, стане останнім цього року", - зазначив економіст Goldman Sachs Group Inc. у Гонконгу Юй Сун. Експерт звертає увагу на ризики припливу спекулятивних коштів в економіку, а також "негативні наслідки підйому ставок для економічної активності".
Експерти лондонської фірми Capital Economics Ltd. вважають, що ставки в КНР залишаються низькими "щодо темпів економічного зростання", і чекають на подальше збільшення вимог до банківських резервів.
Аналітики Bank of America вважають, що китайський ЦБ відновить підвищення ставок в 2012 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас