"Лівела" впевнена у законності здійснюваного нею в 2010р безподаткового імпорту нафтопродуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Лівела" впевнена у законності здійснюваного нею в 2010р безподаткового імпорту нафтопродуктів

Енергетика
384
Компанія "Лівела" (Полтавська обл.) впевнена в законності імпорту нафтопродуктів, здійснюваного її без сплати податків в 2010 році.
Як повідомив адвокат компанії Назар Городецький в ході засідання комісії Верховної Ради з розслідування наслідків діяльності "Лівели" на ринку нафтопродуктів, компанія і її материнська структура "Тайстра" діяли виключно в рамках правового поля, що неодноразово підтверджувалося судовими рішеннями.
Городецький наголосив, що безподатковий імпорт нафтопродуктів здійснювався на підставі закону "Про іноземні інвестиції" та відповідного рішення Автозаводського районного суду Кременчука від 19 січня 2004 року. Зокрема, зазначив представник "Лівели", вказаний закон дозволяє підприємствам з іноземними інвестиціями вимагати застосування до них спеціального законодавства, в тому числі податкового, що діяв на момент вкладення інвестицій.
"Цей закон дозволяє на вимогу іноземного інвестора не застосовувати спеціальне законодавство і не сплачувати податків, запроваджених після вкладення іноземних інвестицій", - сказав адвокат.
Як повідомлялося, Державна митна служба України з середини серпня 2010 року розпочала оформлення партій світлих нафтопродуктів, що ввозяться "Лівелою", без справляння акцизного збору та податку на додану вартість. Це стало можливим після того, як суди підтвердили право компанії на податкові пільги.
Згідно з висновками експертів нафторинку, схему безподаткового оформлення нафтопродуктів "Лівела" застосовувала завдяки ряду положень закону "Про іноземні інвестиції".
За даними консалтингової групи "А-95" (Київ), частка безподаткового імпорту "Лівелою" вже в жовтні 2010 року перевищувала 50% загального обсягу ввезеного в країну палива.
У грудні-2010 президент Віктор Янукович доручив Антимонопольному комітету вивчити вплив діяльності "Лівели" на український ринок нафтопродуктів. Приблизно в цей же час компанія фактично припинила будь-яку діяльність з імпорту нафтопродуктів.
Вищий адміністративний суд України 22 березня 2011 р. підтвердив податкові пільги "Лівели", зокрема, на безподаткове ввезення нафтопродуктів.
Незважаючи на часті заяви вищих посадових осіб про необхідність розібратися з діяльністю компанії, будь-якої конкретної інформації про неї досі немає. Зокрема, невідомо, хто наразі її контролює, де точно розташований її офіс.
Меморандум між Україною та Міжнародним валютним фондом від 16 липня 2010 року містить норму про припинення країною сумнівних схем імпорту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас