Мінагрополітики допускає залучення аграріями 80 млрд грн кредитів на рік після проведення земельної реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагрополітики допускає залучення аграріями 80 млрд грн кредитів на рік після проведення земельної реформи

Аграрний ринок
194
Міністерство аграрної політики і продовольства вважає можливим залучення аграріями 80 млрд гривень кредитів на рік після проведення земельної реформи.
Про це йдеться в повідомленні міністерства.
"Загальна сума запозичень за всіма джерелами може досягати до 80 млрд гривень на рік, що спільно з власним капіталом інвесторів практично повністю забезпечить потребу сільгоспвиробників у фінансових ресурсах", - цитується в повідомленні міністр Микола Присяжнюк.
У повідомленні нагадується, що в кращий для українського сільського господарства 2008 рік підприємству вдалося залучити лише 20 млрд гривень кредитних коштів при технологічній потребі у 100 млрд гривень на рік.
"Тобто всього 20% від потреби для операційних витрат в галузі і лише 4% від загального кредитного портфеля банків. Така диспропорція підтверджує наявність ризиків, особливо для вкладення "довгих грошей" в аграрне виробництво", - відзначає Присяжнюк.
Міністр вважає, що введення повноцінного інституту власності на землю дозволить значно скоротити ці ризики і сприяти залученню додаткових інвестицій.
Так, діюча оцінка вартості землі сільгосппризначення на рівні 10 тис. гривень/га може забезпечити ліквідну заставу для банків, що дозволить виробникам отримати кредитних коштів до 5 тис. гривень/га.
На думку міністра, при введенні Національним банком рефінансування комерційних банків вони зможуть надавати цільове фінансування аграріям за ставками 10-12% річних.
"Якщо ввести рефінансування комерційних банків Національним банком України під пільгову ставку для цільового кредитування агропромислового комплексу, вони могли б надавати кредити під 10-12% річних, що є абсолютно прийнятним для галузі", - вважає Присяжнюк.
Крім того, Мінагрополітики допускає використання для фінансування аграрного сектора частини запозичених у міжнародних фінансових організацій коштів, обсяг яких може становити близько 2-3 млрд доларів на рік.
Ще, за оцінками міністерства, близько 5-6 млрд доларів на рік можуть становити кошти міжнародних інвестиційних компаній, які будуть залучатися в Україну під гарантії уряду або крупних українських компаній.
Як повідомляло агентство, аграрії станом на 6 липня залучили 7 млрд гривень кредитних коштів з початку 2011 року.
У 2010 році сільськогосподарські підприємства залучили 9,698 млрд гривень кредитних коштів.
Державне агентство земельних ресурсів прогнозує введення ринку земель сільгосппризначення з 1 січня 2013 року.
До цього часу має бути прийнятий закон про ринок землі, проведена інвентаризація земель сільгосппризначення, створений земельний кадастр, введено зонування сільгоспземлі, прийнятий закон про консолідацію земель сільгосппризначення.
22 грудня 2009 р. Рада продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 2012 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас