ГПУ: ЄЕСУ не виконала в повному обсязі контракт з Міноборони РФ на 300 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ: ЄЕСУ не виконала в повному обсязі контракт з Міноборони РФ на 300 млн дол.

Енергетика
343
Очолювана Юлією Тимошенко промислово-фінансова корпорація "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), не розрахувавшись в повному обсязі за газ за угодою з ВАТ "Газпром" на поставку природного газу в 1995-96 рр., в липні 1996 р. уклала контракт з Міністерством оборони Росії про постачання матеріально-технічних ресурсів на суму 300 млн дол., не виконавши його у повному обсязі. Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури України Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, текст якої має в своєму розпорядженні РБК-Україна.
"Щодо перерахування і використання коштів Міністерства оборони Російської Федерації за договором з ПФК ЄЕСУ встановлено наступне.
Очолюване Тимошенко підприємство ПФК ЄЕСУ в 1995-1996 рр., за сприяння та лобіювання його інтересів колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком, уклало договори з ВАТ "Газпром" на постачання природного газу для потреб споживачів України. Не розрахувавшись в повному обсязі за газ, корпорація ЄЕСУ за сприяння уряду України, уклала в липні 1996 року контракт з Міністерством оборони Російської Федерації про поставку в Росію матеріально-технічних ресурсів на загальну суму 300 млн дол., який був виконаний в повному обсязі.
Згодом, з метою врегулювання заборгованості по платежах до федерального бюджету ВАТ "Газпром" та здійснення фінансування витрат федерального бюджету на 1996 рік на оплату матеріально-технічних ресурсів для потреб Міноборони РФ підвідомчих структур, Мінфін РФ, Державна податкова служба РФ, Міноборони РФ , ВАТ "Газпром", компанія-нерезидент ПФК ЄЕСУ (Україна) і компанія-нерезидент United Energy International Limited (Великобританія) 28 листопада 1996 р. і 3 березня 1997 уклали угоди, згідно з якими сторони виконали один перед одним зобов'язання, відповідно на суму 250 і 200 млн дол.
Грошові кошти на ці розрахунки були одержані ВАТ "Газпром" в якості кредиту і в один день після проведення розрахунків між вищевказаними суб'єктами за рахунками в цій банківській установі, кредит був повернений.
Згідно з актом Федеральної служби Росії з валютного й експортного контролю від 28 жовтня 1998 р. на адресу структур підвідомчих Міноборони РФ за зазначеними контрактами ПФК ЄЕСУ не поставлено матеріально-технічних ресурсів на суму 353 млн 622 тис. дол. Щодо інших розрахунків ПФК ЄЕСУ за отриманий від ВАТ "Газпром" газ, встановлено наступне:
Отримані від реалізації газу, що поставляється ВАТ "Газпром" кошти ЗАТ ПФК ЄЕСУ перераховувало підприємству United Energy Іnternational Limited, яка безпідставно було включено в зазначені розрахунки.
Компанія United Energy Іnternational Limited, в свою чергу, перерахувала частину цих коштів як поступку боргу ПФК ЄЕСУ і за іншими господарськими контрактами на рахунки Somoli Interprises Limited (Кіпр), засновниками якої були Тімошенко і її чоловік. Усього в період 1996-1998 років на рахунки цієї компанії було перераховано понад і 215 млн дол.", - наголошується в документі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас