ВР ратифікувала угоду з ЄБРР про кредит в 175 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР ратифікувала угоду з ЄБРР про кредит в 175 млн євро

Казна та Політика
197
Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 6 липня, схвалила законопроект про ратифікацію кредитної угоди на 175 млн євро між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) на будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська.
Даний документ № 0213 від 25.05.2011 р., ініційований Президентом України, підтримали 288 народних депутатів.
Законопроект розроблений Міністерством енергетики та вугільної промисловості України.
Згідно з угодою, ЄБРР погоджується надати суму в 175 млн євро. До кредиту застосовується плаваюча відсоткова ставка.
За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, який представляв законопроект, поки відсоткова ставка становить 2,7% річних. Ставка комісії за зобов'язання становить 0,5% річних. Мінімальною сумою вибірки є 100 тис. євро, мінімальною сумою дострокової сплати є 5 млн євро, мінімальною сумою анулювання є 500 тис. євро.
Останньою датою погашення кредиту є 20 жовтня 2025 р.
Нагадаємо, вищезгадану угоду між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку підписано 19 жовтня 2010 р.
Як тоді повідомлялося, з коштів кредиту буде фінансуватися будівництво підстанції 750 кВ в Каховці та двох заходів лінії електропередачі 330 кВ у Херсонській області України. Кредит також буде використаний для реконструкції двох ліній електропередачі 330 кВ в Запорізькій області та підстанції 330 кВ у Новій Каховці.
Будівництво планують завершити за два роки. ЛЕП дозволить додатково видати в енергосистему 700 МВт потужності. Загальна вартість проекту складе 500 млн євро. 175 млн євро виділить Європейський інвестиційний банк, 150 млн євро - компанія "Укренерго", яка і залучає кредити.
Проект має першорядне значення для енергосистеми України, оскільки допоможе зменшити втрати при передачі електроенергії та залежність країни від імпортного палива. Він дозволить використовувати незадіяні потужності Запорізької АЕС для електропостачання підприємств і домогосподарств у південній частині України та на Кримському півострові, що наразі не є можливим через обмежену пропускну спроможність ліній електропередачі.
Нагадаємо, 24 вересня 2010 р. керівник делегації ЄБРР, директор від Європейської комісії Вассілі Лелакіс повідомив про фінансування трьох проектів в Україні на суму близько 2 млрд євро, які будуть здійснюватися під гарантії держави. Зокрема він повідомив, що ЄБРР має намір інвестувати в енергобезпеку, енергозберігаючі технології та розвиток промисловості в Україні.
Європейський банк реконструкції і розвитку є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. За даними на 1 жовтня 2010 р. він взяв на себе зобов'язання щодо надання інвестицій на суму приблизно 5,1 млрд євро в рамках 204 проектів.
Мета ЄБРР, власниками якого є 61 країна і дві міждержавні установи, полягає в сприянні переходу від центрального планування до ринкової економіки в країнах від Центральної Європи до Середньої Азії. ЄБРР розпочав співпрацю з Україною в 1993 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас