Фірташ натиснув кнопку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ натиснув кнопку

Казна та Політика
1107
Депутати Верховної Ради схвалили законопроект регіоналів Майбороди та Каракая про корпоратизацію Запорізького титано-магнієвого комбінату, "Кримського титану", а також Вільногірського ГМК і Іршанського ГЗК, які раніше екс-прем'єр Юлія Тимошенко ввела в список об'єктів, що не підлягають приватизації. "За" проголосували 244 депутати з 226 необхідних. До цього голосування аналогічного документа 16 червня зазнало фіаско.
Депутати, які тепер передумали, фактично дозволили зазначені об'єкти ввести в вертикально інтегрований державний холдинг "Титан України", який з моменту створення минулого року існував на папері. "Ця процедура необхідна для вертикальної інтеграції цих підприємств в рамках державного холдингу "Титан України". Акціонування дозволить провести оцінку майна і передати його на баланс державного холдингу, тобто, на даний момент, поки не йдеться про приватизацію", - прокоментував рішення депутатів заступник міністра Мінпромполітики Віталій Немилостивий. Він вважає очевидною необхідність об'єднання в єдину інтегровану структуру всіх підприємств, пов'язаних з виробництвом титаномісткої продукції.
Позиція Верховної Ради і Мінпромполітики є підтримуючою подальшу приватизацію зазначених об'єктів. "Думаю, що схвалення такого закону є першим кроком уряду до отримання опціону на продаж активів. І перспектива приватизації в даному випадку - питання часу. Гадаю, такий намір Кабміну буде озвучено ще до наступних президентських виборів", - каже Андрій Беспятов, директор департаменту аналітики ІК "Драгон Капітал". За приблизними оцінками, вартість озвучених підприємств може скласти $500 млн. Реальну вартість активів можна оцінити після аналізу фінансових результатів напередодні продажу, вважає Беспятов.
Радник юридичної компанії Magisters Олег Бойчук вважає, що внаслідок корпоратизації об'єкти набудуть більш зрозумілу організаційну форму держвласності для інвесторів. Формально жоден інший економічного навантаження процедура поки не несе. "Підприємства будуть мати все ту ж державну форму власності. Для інвесторів при цій формі в разі дефолту підприємств все так само великі ризики не отримати компенсацію, як і зараз. Але теоретично корпоратизація може означати підготовку об'єктів до приватизації, хоча робити такі висновки передчасно, оскільки підприємства залишаються в списку тих, що не підлягають приватизації", - каже Бойчук.
Про свої плани взяти участь у продажу зазначених підприємств неодноразово говорив бізнесмен Дмитро Фірташ. Зокрема, він повідомляв про те, що з Кабміном йдуть переговори про продаж "Титану України", куди ще входить формально ВАТ "Сумихімпром". Бізнесмен озвучив свої побажання контролювати не менше 60% акцій холдингу, але зазначив, що відповіді поки не отримав.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас