У пільгових акцизів закінчується пальне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У пільгових акцизів закінчується пальне

Енергетика
524
Учора Верховна рада не включила до порядку денного законопроект № 8731, яким пропонувалося продовжити термін дії знижених акцизів на бензини і дизпаливо до 31 грудня 2011 року. За включення даного документа до порядку денного засідання парламенту у вівторок проголосували всього 95 народних депутатів. Незважаючи на те що законопроект внесла народний депутат Ірина Горіна (фракція Партії регіонів; ПР), представники фракції ПР її не підтримали.
Нагадаємо, що в квітні парламент ухвалив законопроект про зниження акцизу на бензини і дизельне паливо до 31 липня 2011 року. Зокрема, акциз на бензин був знижений з 182 євро/т до 132 євро/т, на дизпаливо з вмістом сірки більше 0,2% - з 90 євро/т до 60 євро/т.
Як розповів перший заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Михайло Чечетов, законопроект був відкладений, оскільки Кабмін поки не сформував свою позицію з цього питання. "Якщо нам повідомлять про своє рішення в цю середу - проголосуємо того ж дня, але поки ми не будемо розуміти, що вони хочуть, голосування не буде", - пояснив він. Високопоставлене джерело в Міненерго пояснило, що проти законопроекту виступає Мінфін: "Ми вважаємо, що припинення дії пільгових ставок призведе до різкого стрибка цін. Але в Мінфіні дотримуються іншої думки".
Гендиректор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн вважає, що загроза подорожчання палива у разі схвалення проекту закону реальна.
Сьогодні ціни на АЗС і так перевищують рекомендовані експертно-аналітичною групою при Кабміні. Літр бензину Аі-80 в середньому продається по 9,44 грн, хоча рекомендована ціна становить 9,01 грн; Аі-92 - по 9,98 грн (9,45 грн); Аі-95 - по 10,3 грн (9 , 9 грн); дизпаливо - по 9,74 грн (9,5 грн). "Введення нових акцизів підвищить ціни на нафтопродукти ще на 40-50 коп. за літр", - говорить аналітик UPECO Олександр Сіренко. Це може призвести до посилення тиску на нафтотрейдерів з боку Антимонопольного комітету, відзначають в прес-службі ВАТ "Галичина". "А це, судячи з досвіду минулих років, призведе до дефіциту", - підкреслює Сіренко.
Подорожчання нафтопродуктів прискорить інфляцію на 1 п. п., розповідає економіст ІГ "АРТ-Капітал" Олег Іванець: "Прямий ефект буде невеликим - близько 0,2 в. п., при цьому він буде непомітним, оскільки в серпні очікується дефляція. У свою чергу інший ефект буде розтягнутий на кілька місяців".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас