НЗФ не зупинився перед катастрофою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НЗФ не зупинився перед катастрофою

Енергетика
1039
Керівництво Нікопольського феросплавного заводу зіткнулося з дилемою. Йому довелося вибирати між тим, щоб зупинити підприємство за рішенням Вищого госпсуду України і потенційною загрозою техногенної катастрофи, що загрожувала здоров'ю і життя 150 тис. жителів Нікополя. На підприємстві вирішили не виконувати рішення суду, хоча це і загрожує кримінальною відповідальністю.
20 червня Вищий господарський суд підтвердив рішення нижчої інстанції, яка заборонила НЗФ технологічні викиди оксиду вуглецю. "Заборонити викиди - означає зупинити підприємство", - говорить генеральний директор заводу Володимир Куцин. Водночас, за його словами, повна різка зупинка агрегатів на заводі могла призвести до техногенної катастрофи. "Під тиском перебуває траса феросплавного газу, яку в принципі зупинити неможливо", - заявив Куцин.
За словами Володимира Куцина, на завод вже приходили представники державної виконавчої служби для виконання рішення суду. "Але я сказав, що представники заводу не будуть брати участі в зупинці. Якщо держвиконавці хочуть, нехай зупиняють, але за життя 4 тисяч працівників заводу та 150 тисяч громадян Нікополя я відповідальності не несу", - заявив він. У результаті завод продовжує працювати досі.
НЗФ - найбільший в Україні і один з найбільших в світі виробників феросплавів. У 2010 році виробив 915,2 тис. т продукції. Виручка склала 10,77 млрд грн, збиток - 1,49 млрд грн. Завод контролює група "Приват".
Рішення Вищого госпсуду було схвалене за позовом прокуратури Дніпропетровської області, яка виступає в інтересах Державної екологічної інспекції області. За даними НЗФ, з 1 січня 2011 року завод став єдиним з великих підприємств у Дніпропетровській області, якому інспекція наказала знизити технологічні викиди оксиду вуглецю з 1-1,5 тис. мг/кубометр до 250 мг/кубометр. На початку року НЗФ вдавалося виконувати цей норматив через неповне завантаження потужностей. Але у зв'язку зі зростанням виробництва НЗФ не зміг забезпечити викиди на встановленому екологічною інспекцією рівні. Це і стало приводом для подачі позову в суд і накладення штрафу на НЗФ в сумі понад 3 млн грн.
Те, що встановлена ​​екологічною інспекцією нова норма технологічних викидів оксиду вуглецю для НЗФ нездійсненна в принципі, визнав президент Національної академії наук України Борис Патон, говорить Володимир Куцин.
За його словами, такі висновки зробили фахівці академії. В результаті НЗФ вдалося врегулювати конфлікт з екологічною інспекцією, але пан Куцин не говорить яким чином. Джерело в групі "Приват", яка контролює НЗФ, розповіло, що вирішити конфлікт вдалося "завдяки втручанню місцевої і центральної влади". У Державній екологічній інспекції області коментувати дане питання не стали. Отримати коментарі в прокуратурі не вдалося.
Невиконання рішення суду, що набуло законної чинності, тягне за собою порушення кримінальної справи проти посадової особи за ст. 382 Кримінального кодексу (передбачає позбавлення волі строком до 3 років), нагадує партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко. "А те, що посадова особа не виконала рішення суду, вважаючи, що це спричинить техногенну катастрофу, не є обставиною, що звільняє від відповідальності", - відзначає він. Але, на його думку, це може бути обставиною, яка пом'якшує провину, але тільки в тому випадку, якщо буде доведено, що це правда.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас