Іпотеку будують в рамках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотеку будують в рамках

Казна та Політика
754
Вчора в ДКЦПФР повідомили про затвердження проекту рішення, що регулює порядок ліцензування управителів іпотечним покриттям. "Комісія вводить ліцензування діяльності з управління іпотечним покриттям не тільки для небанківських фінансових установ, а й для банків, - зазначила заступник начальника управління ліцензування діяльності професійних учасників ринку цінних паперів ДКЦПФР Ірина Устенко.- Сподіваємося, ця новація буде сприяти подальшому розвитку прозорого, ліквідного та конкурентоспроможного фондового ринку". Начальник відділу розвитку законодавства на ринку цінних паперів Максим Лібанов уточнив, що комісія має намір ліцензувати банки та Державну іпотечну установу (ДІУ), які будуть виступати управителями при випуску цінних паперів, забезпечених пулом іпотечних кредитів.
До кризи лише два українські банки змогли провести випуск іпотечних облігацій. У 2007 році на українському ринку розмістив папери на 50 млн грн Укргазбанк, а в США було продано три серії єврооблігацій ПриватБанку на загальну суму $180 млн. Випуск паперів ПриватБанку з погашенням в 2031 році був організований швейцарським UBS. У свою чергу облігації Укргазбанку емітувалися хоча й за західними стандартами, із залученням USAID, але в рамках українського законодавства управителем пулу кредитів виступив банк "ХФБ Україна" (тепер УніКредит Банк). У ДКЦПФР регулярно повідомляли про заміну кредитів, що погашаються, у пулі облігацій Укргазбанку. Незважаючи на кризу і високу частку валютних іпотечних кредитів у забезпеченні (80%), кредитна установа в 2010 році погасила папери і виплатила відсотки по них.
У ДІУ вчора не вдалося отримати коментарі, а банкіри не проти отримання ліцензій у непрофільного регулятора (всю діяльність банків регулює НБУ). "Коли постане питання випуску нових облігацій, ми в рамках законодавства готові будемо отримати дозволи і у ДКЦПФР", - сказав заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак. Однак він зазначає, що стагнуючий іпотечний ринок ще кілька років не буде здатний до випуску таких бондів. "Поки іпотечні облігації ніхто з банків не збирається випускати", - вважає він. Втім, ліцензія ДКЦПФР може знадобитися в цьому році іншому учаснику ринку. Голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов розповідає, що його установа ініціює виділення зі своєї структури іпотечної організації, яка буде випускати саме такі папери. "Я не відкидаю, що після затвердження цієї ініціативи та реєстрації іпотечної компанії ми зможемо незабаром випустити іпотечні облігації", - заявив Подрєзов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас