"Нафтогаз" зачастив до держбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" зачастив до держбанків

Валюта
880
На думку експертів, якщо найближчим часом уряд не піде на збільшення тарифів на газ для населення, прихований дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз" буде розширюватися, а Кабміну доведеться знову вдатися до збільшення капіталу НАК за допомогою ОВДП.
У розпорядження "ЭИ" потрапив зведений баланс Ощадбанку за травень, з якого випливає, що рекордні з початку року падіння залишків на рахунках юридичних осіб - відтік в 3,2 млрд. грн. по системі - в тому місяці були пов'язані саме з цим банком. Згідно з даними балансу, за один місяць з рахунків в Ощадбанку юрособи зняли більш 3,8 млрд. грн.
У департаменті ризиків Ощадбанку підтвердили цю інформацію і повідомили, що відтік спостерігався за поточними рахунками корпоративних клієнтів і був пов'язаний в основному з обслуговуванням поточних рахунків підприємств паливно-енергетичного комплексу. "Значні обороти (як позитивні, так і негативні) за поточними рахунками є звичайною практикою обслуговування Ощадбанком великих корпоративних клієнтів (в основному підприємств ПЕК) і пов'язані зі здійсненням ними операційної діяльності", - сказано у відповіді банку на запит "ЭИ".
За січень-квітень обсяг поточних коштів на рахунках корпоративних клієнтів банку збільшився на 5,2 млрд. грн. Таким чином, за п'ять місяців цього року банк мав чистий приріст за поточними засобам корпоративних клієнтів в сумі понад 1,3 млрд. грн. За терміновим засобам корпоративних клієнтів у травні спостерігалося зростання - близько 200 млн. грн.
У свою чергу, близько знайомі з ситуацією в Ощадбанку фінансисти говорять, що велика частина приросту коштів корпоративних клієнтів у банку до травня місяця була сформована саме НАК "Нафтогаз". І ця ж компанія витратила в травні 3,8 млрд. грн. на оплату поставок газу в Україну російським "Газпромом". "За динамікою залишків НАК в Ощадбанку можна говорити про фінансовий стан компанії, - стверджує один з авторитетних банкірів. - Тому що після приходу в банк В'ячеслава Козака уряд рекомендував НАК розміщувати зібрані з ринку гроші не в різних фінустановах, а в одному - Ощаді".
Відповідно, у періоди оплати поставок газу в держбанку виникає необхідність забезпечувати колосальні платежі НАК, що чинить серйозний вплив на його ліквідність. Це видно за станом міжбанківського ринку, де Ощадбанк є одним з ключових гравців. В кінці травня, коли НАК акумулювала гроші для чергової проплати, ставки на міжбанку різко зросли з 3% до 9% річних - через те, що у торговельній сесії обмежив свою участь Ощадбанк.
Однак говорити про те, що держбанк просто перестав кредитувати інші банки на міжбанку, було б неправильно. Експерти підозрюють, що держбанк в останню декаду травня міг прокредитувати на велику суму по міжбанку "Дельта Банк", який згодом уклав угоду репо з держоблігаціями НАК "Нафтогаз". Що й викликало дефіцит ресурсів у Ощадбанку для кредитування інших фінустанов. А НАК - дало можливість зробити черговий платіж за газ.
Що, втім, не заважає ряду експертів констатувати подальше погіршення фінансового стану газового монополіста. "Уряд мав зробити ряд кроків, спрямованих на зменшення дефіциту бюджету НАК на 4 млрд. грн. Насамперед через підвищення тарифів на газ для населення, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Однак замість цього маніпулятивним шляхом, через перегляд дефлятора ВВП - збільшив доходи бюджету, за рахунок яких буде компенсована різниця в тарифах між приватним і промисловим споживачем". Але чи буде це зростання доходів за підсумками року - все ще відкрите питання.
Крім того, не до кінця зрозуміло, чи зможе НАК забезпечити надходження коштів на свої рахунки в обсязі, достатньому для проведення розрахунків з "Газпромом". Якщо до початку опалювального періоду це більш-менш реально, то після похолодань уряду знову доведеться шукати гроші на оплату енергоносіїв - тобто або різко підвищувати ціну на газ, або знову накачувати НАК облігаціями держпозики, які потім, прямо або через посередників, будуть викуповувати всі ті ж Ощадбанк і Укрексімбанк. А після поповнення капіталу Укргазбанку на 4,3 млрд. грн. він стане третім учасником схеми з підтримки НАК.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас