Україна знову почала поставки електроенергії в країну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна знову почала поставки електроенергії в країну

Енергетика
690
Поставки української електроенергії в Білорусь були припинені ще 1 травня через борги білоруської сторони. Як розповіла в п'ятницю помічник міністра енергетики Білорусі Людмила Зенькович, прострочений борг "Біленерго" перед українськими компаніями за поставки в березні-квітні становив $32,1 млн ($18,8 млн за березень і $13,3 млн за квітень).
Зенькович повідомила, що "Біленерго" в п'ятницю почало погашати борги перед українськими постачальниками. Цю інформацію підтвердив директор входить до ДПЕК компанії "Пауер трейд" Андрій Фаворов: "Білорусь погасила частину боргу в п'ятницю. Повне погашення відбудеться в понеділок". Як повідомили в прес-службі "Укренерго" (контролює магістральні лінії електропередачі), в суботу поставки української електроенергії в Білорусь були відновлені до контрактного рівня.
Відзначимо, 29 червня через борг розміром близько $50 млн експорт електроенергії в Білорусь припинила російська "Інтер РАО ЄЕС". За словами Зенькович, в п'ятницю з компанією були проведені розрахунки, і вона також відновила постачання електроенергії. Поставки російської електроенергії були відновлені минулої суботи після втручання з боку президента Росії Дмитра Медведєва. Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що Росія використовує енергоресурси для того, щоб позбавити країну незалежності.
На тлі протистояння з Росією українська електроенергія є для Білорусі вигідною альтернативою. Аналітик інвесткомпанії "ВТБ Капітал" Михайло Расстригін зазначає, що вона обходиться їй у $55-60 за МВт/год, російська - в $70 за МВт/год, тоді коли виробництво електроенергії на місцевих ТЕС з російського газу - в $80-85 за МВт/год. "Проблема не тільки в більш високій ціні електроенергії, виробленої з російського газу, але і в тому, що Білорусь, відмовляючись від диверсифікації поставок, входить в повну залежність від "Газпрому'", - говорить генеральний директор ІК BG Capital Нік Піацца. За його словами, заборгованість білоруських держкомпаній за спожиту електроенергію могла призвести до судових розглядів з постачальниками, тому "Біленерго" було зацікавлене у якнайшвидшому погашенні боргу та поновлення поставок.
За даними Комерсант-Україна, 28 червня перший заступник прем'єр-міністра Білорусі Володимир Семашко в листі на ім'я першого віце-прем'єра України Андрія Клюєва пообіцяв розрахуватися за електроенергію до 15 липня. Як пояснило джерело в Міненерго, Білорусь прискорила розрахунки з Україною у зв'язку з тим, що виробництво електроенергії на місцевих теплоелектростанціях виявилося менш вигідним, ніж її імпорт: "По суті, кожен день роботи на російському газі приносив збиток, і білоруська сторона вирішила не посилювати положення". У Міненерго нагадують, що в II кварталі ціна російського газу для Білорусі виросла з $223 до $244,7 за тисячу кубометрів. А з 1 липня країна стала отримувати його по $286 за тисячу кубометрів. В "Газпромі" вчора від коментарів відмовилися.
Нагадаємо, українські компанії в 2011 році планували поставити до Білорусі понад 2,4 млрд кВт/год електроенергії. З них 1,5 млрд кВт/год- ДТЕК, решта - держпідприємство "Укрінтеренерго" (див. 'від 8 лютого). У разі реалізації цих планів обсяг експорту української електроенергії в Білорусь в 2011 році повинен був досягти максимального значення за останні 20 років. За даними Міненерго, в березні-квітні 2011 року експорт до Білорусі склав 808,7 млн кВт/год. Цінові параметри контракту не розкриваються.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас