Експерт: В Україні при збереженні темпів зростання ВВП 2011 повернення до докризового рівня відбудеться не раніше 2012-2013 г — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В Україні при збереженні темпів зростання ВВП 2011 повернення до докризового рівня відбудеться не раніше 2012-2013 г

Казна та Політика
255
Зростання економіки України цього року не базується на фундаментальних змінах, а тому виглядає занадто неоднозначно. Про це пише в своїй статті начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банк Аваль" Дмитро Сологуб, повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".
Зокрема, аналізуючи зростання ВВП України на 5,3%, експерт відзначив, що при збереженні таких темпів росту повернення до докризового рівня виробництва відбудеться не раніше 2012-2013 років. Крім того, аналітик зазначає, що на зростання ВВП вплинуло подорожчання на світових ринках цін на метал, яке виникло через світову нафтову кризу. "Таким чином, незважаючи на те, що наша країна є нетто-імпортером енергоресурсів, підвищення нафтових цін позитивно впливає на темпи зростання української економіки. Однак така залежність має і зворотну (негативну) сторону, що й було продемонстровано в 2008 році", - зазначив експерт.
На думку Сологуба, зростання податкових надходжень на 44% пояснюється не тільки зростанням економіки, але і низькою базою порівняння щодо політично нестабільного 2010 року. Крім того, на вплив платежів до бюджету вплинула інфляція, що зростає.
"Якщо ж порівнювати з планом доходів бюджету за звітний період, то істотного перевиконання планових показників не спостерігається - в січні-квітні 2011 року доходи загального фонду держбюджету склали 104% від плану", - відзначає аналітик.
Щодо позитивного платіжного балансу, то він був досягнутий в основному за рахунок припливу капіталу за статтею "інший капітал". Близько 2,5 млрд дол з цієї суми становить аванс "Газпрому" за послуги з транзиту газу.
Непевності на курсових ринках, на думку Д. Сологуба, додає і те, що "незрозуміло високим залишається попит на готівкову іноземну валюту, чиста купівля якої в січні-травні поточного року склала 5,65 млрд дол (у два рази більше , ніж за аналогічний минулорічний період). Вочевидь, є й інші причини збереження такого високого попиту на готівкову валюту. Наприклад, це може бути пов'язано з активізацією тіньових операцій", - припустив експерт. Сологуб вважає, що без проведення структурних реформ Україна приречена постійно потрапляти в кризові ситуації.
"Відповіддю на всі ці виклики мусять стати обіцяні структурні реформи, без яких повторення кризи 2008-2009 років є лише питанням часу, незалежно від того, як буде розвиватися світова економіка", - пише аналітик.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас