Україна і США не змогли домовитися про співпрацю в ядерній безпеці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і США не змогли домовитися про співпрацю в ядерній безпеці

Енергетика
358
У Вільнюсі міністр закордонних справ Костянтин Грищенко і держсекретар США Хілларі Клінтон повинні були підписати Меморандум про взаєморозуміння між урядом України та урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво в питаннях ядерної безпеки. Проте підписання не відбулося, повідомляє ZN.UA з посиланням на свої джерела.
Американці озвучили готовність надати Україні компенсаційний пакет приблизно в 40 млн дол за вивіз усього високозбагаченого урану (ВЗУ) і вже доставили в Україну певну кількість низькозбагаченого урану (НОУ) для Київського інституту ядерних досліджень, почали заходи щодо посилення технічного потенціалу Севастопольського університету ядерної енергії і промисловості.
Але ще минулої зими надходили уривчасті відомості про те, що американська сторона не хоче фіксувати на папері свої зобов'язання щодо її участі в будівництві в Харкові сучасної ядерної установки - джерела нейтронів, заснованого на підкритичній збірці, керованый електронним прискорювачем. Українська ж сторона наполягала на підписанні відповідного документа.
Зрештою, меморандум був підготовлений, погоджений сторонами і готовий до підписання. Американська сторона була готова до підписання документа, але її український міністр закордонних справ прилетів до Вільнюса, не маючи достатніх повноважень для підписання меморандуму.
Оскільки документ є міжурядовим, його підписання мало передувати ухвалення відповідного розпорядження Кабміну.
Водночас, на своєму останньому засіданні в середу, 29 червня, український уряд не розглядав питання про меморандум зі Сполученими Штатами. За наявною інформацією, Грищенко направив до Кабміну лист, в якому йдеться про підтримку Президентом проекту даного документа. Однак, як свідчать джерела, 30 червня Віктор Янукович у відповідь на запит Грищенко від 24 червня щодо поїздки в Вільнюс і підписання меморандуму, накреслив резолюцію "Відрядження узгоджене. Текст Меморандуму узгодити з прем'єр-міністром України". Наразі Микола Азаров перебуває у відпустці, а виконуючий його обов'язки перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, вочевидь, брати на себе відповідальність за важливе державне рішення не хоче.
Існує висновок СБУ, що свідчить про протиріччя тексту меморандуму національним інтересам України. Причина опору: документ нібито не містить достатніх зобов'язань американської сторони про будівництво установки в Харкові. Водночас українська сторона зобов'язується вивезти весь в Україні високозбагачений уран.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас