Клюєв поліз в кишеню оліярників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв поліз в кишеню оліярників

Енергетика
710
Ненаситне перо Мінекономрозвитку видало черговий законопроект, яким урізує прибуток селян з найдохідніших культур. Якщо народні обранці підтримають документ, який поки не зареєстрований у Верховній Раді, а така ймовірність дуже велика, то до 1 липня 2012 р., тобто практично весь наступний маркетинговий рік, будуть обкладатися митом жито, овес, гречка та просо розміром 50% від митної вартості товару.
Фактично цей розмір обмеження є заборонним, вважає керівник відділу аналітики консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник. "Це достатньо серйозні економічні заходи, які негайно позначаться на інтересі аграріїв вирощувати дані культури", - вважає Марія Колесник. Вона ж припустила, що внаслідок таких драконівських заходів в Україні знову назріє дефіцит окремих продуктів, зокрема гречки, але вже в 2012 р. Також відомство Андрія Клюєва, що більш згубно для АПК, пропонує встановити експортне мито на соєві боби розміром 8%, але не менш EUR30/т, насіння ріпаку - 11%, але не менше EUR53/т; соняшникова олія - ​​10%, але не менше EUR90/т.
Найбільш сильно введення мит зашкодить таким профіцитним продуктам, як соняшникова олія і рапс. Практично 90% останнього - експортується, 80% вітчизняного соняшникової олії також споживається за кордоном. Тому залишається незрозумілою політика обмеження експорту шляхом мит. Введені 1 червня мита на вивіз зернових (ячменю, пшениці і кукурудзи) ще можна пояснити економічно. Кабмін мав на меті наситити внутрішній ринок зерном після посушливого літа 2010 р., а також пригальмувати інфляцію на продукти харчування. Нинішні наміри Мінекономрозвитку підпорядковані одній меті - наситити бюджет, вийнявши доходи за вказаними культурами в першу чергу у фермера, на якого і буде перекладено експортерами тягар стягнення.
Учасники ринку сприймають нововведення, як сніг на голову. "Я абсолютно не розумію економічної доцільності введення експортного мита на соняшникову олію, бо ми виробляємо в шість разів більше цієї продукції, чим можемо спожити", - обурений ініціативою відомства Андрія Клюєва Степан Капшук, голова асоціації "Укроліяпром". Він упевнений, що законопроект, запропонований Мінекономрозвитку, перекреслить всі досягнення масложирової галузі за останні роки. Він же уточнює, що з причини появи законопроекту у кулуарах міністерства багато переробних заводів вже відмовляються від експортних контрактів, оскільки зазначену там ціну потрібно буде збільшувати мінімум на EUR90. Така поведінка уряду може істотно змінити плани щодо інвестування в галузь.
Сумним фактом стане не тільки збіднення кишені переробників і виробників. Україна як лідер експорту соняшникової олії в світі (постачає 60% від потреби) може втратити цей свій статус. "Цю нішу спокійно забере Росія, в якої цього року очікується урожай насіння понад 7 млн. т", - турбується Степан Капшук. На виправдання перед владою він повідомив "і", що олійна галузь стала єдиною, яка пішла на вимоги Кабміну знизити закупівельну ціну масла і тримати її протягом року однаковою. "У ході підписання меморандуму ми зобов'язалися знизити вартість олії. У результаті, з лютого цього року і до цього дня, на соняшникову олію немає інфляції, як на інші продукти. І за це ми отримуємо мита, що фактично вб'є переробку, а стан галузі буде нагадувати становище виробників цукру - олії вистачатиме лише для власного споживання", - пророкує пан Капшук.
Економічні розрахунки дозволяють припустити, який обсяг коштів буде вилучено з АПК на користь державної скарбниці після того, як депутати затвердять ініціативу пана Клюєва. Враховуючи обсяги прогнозованого експорту соняшникової олії, чиновники покладуть в державну кишеню тільки від цієї продукції EUR380 млн. (при 2,6 млн. т відвантажень і ціною EUR1450/т). Обмеження експорту ріпаку принесе EUR105 млн. при поставках 1,5 млн. т за ціною $640/т. На сої бюджет заробить менше всього - приблизно EUR40 млн. "Для виробників сої вводяться заходи не так згубні - споживання буде перенесено на внутрішній ринок і продукція буде перероблена в Україні. Більше за інші продукти постраждає ріпак. За мита на рівні 11% за тонну і фактичному відсутності переробки цієї культури в Україні, вважаю, що завзяття аграріїв з вирощування ріпаку значно зменшиться", - вважає Марія Колесник. Вона ж вважає, що введення мита на експорт соняшникової олії підстьобне експорт сировини - насіння соняшнику, з чим довгі роки боролися переробники, щоб мати серйозні обсяги виробництва продукту з більш високою доданою вартістю - олії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас