"Газпром" і "Нафтогаз" 5 липня обговорять поставки і вартість газу в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" і "Нафтогаз" 5 липня обговорять поставки і вартість газу в Україну

Енергетика
284
Прохання України про зниження ціни на поточні поставки газу в рамках довгострокового контракту буде обговорюватися 5 липня 2011 р. в Москві в рамках засідання українсько-російської комісії з економічного співробітництва. Про це в рамках прес-конференції за підсумками річних загальних зборів акціонерів повідомив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, повідомляє РБК.
Він уточнив, що не може коментувати весь порядок денний засідання, проте переговори на рівні компаній "Газпрому" і "Нафтогазу" відбудуться. При цьому Міллер додав, що контракт на постачання газу підписано, ціна визначена і вона, як нагадав Міллер, на 100 дол. нижча, ніж для Європи. Він зазначив, що зараз в Україну поставляється газ по ціні 297 дол. за тис. куб. м. При цьому в Білорусію, де в "Бєлтрансгазі" "Газпром" володіє 50% акцій, вартість газу становить 244 дол. за тис. куб. м.
Він додав, що "Україна могла б вирішити багато питань, прийнявши нашу пропозицію щодо злиття НАК "Нафтогаз Україна" і "Газпрому".
Раніше Президент України Віктор Янукович відзначав, що ціна російського газу для України повинна бути нижче 200 дол.
"Ціна за тисячу кубічних метрів занадто висока, вона була встановлена на рівні 450 дол., у той час як ціна тоді становила 179,50 дол. Сьогодні вона повинна бути нижче 200 дол.", - заявив Янукович.
Він нагадав, що в 2010 р. у Харкові було підписано угоду з Росією, яка передбачає знижку в 100 дол. в обмін на продовження перебування російського флоту в Севастополі.
Янукович також підкреслив, що уряд України вже протягом року шукає шляхи врегулювання проблеми.
Нагадаємо, що 21 червня під час переговорів НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому" повідомлялося, що Росія надасть Україні знижку на паливо тільки за умови створення СП "Нафтогазу" і "Газпрому".
За словами високопоставленого джерела видання в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, російська сторона повідомила, що внутрішня ціна для українських підприємств може бути знижена у разі злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" або створення двостороннього СП на базі української газотранспортної системи (ГТС).
За даними Міненерговугілля, представники "Газпрому" заявили, що вже до кінця року ціни на природний газ зростуть до 400 дол. за тисячу кубометрів через рекордний показник споживання газу в країнах ЄС.
У понеділок, 20 червня заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що в грудні підвищення ціни за довгостроковими контрактами для європейських споживачів складе до 500 дол. за тисячу кубометрів. При цьому спотові ціни, які зараз на 15-17% нижче контрактних, зрівняються з ними.
Нагадаємо, що про перегляд ціни на газ в бік зменшення у разі злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" заявляв у лютому 2011 р. глава правління "Газпрому" Олексій Міллер. Тоді Міллер також зазначив, що у разі об'єднання компаній російська сторона максимально завантажить українську транспортну систему, збільшивши транзит газу до країн Європи.
У свою чергу Янукович відкидає потенційне злиття НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому". У травні 2011 р. Глава держави заявив, що Україні, якщо і буде продавати свої енергетичні ресурси, то це відбудеться прозоро і на ринкових умовах.
Нагадаємо, що ціна природного газу для України в першому кварталі 2011 р. становила близько 264 дол. за тис. куб. м, у другому кварталі - вже близько 297 дол. За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, ціна російського газу в кінці 2011 р. перевищить 400 дол. за тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас