ФРС США завершує програму скупки казначейських облігацій на 600 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС США завершує програму скупки казначейських облігацій на 600 млрд доларів

Казна та Політика
562
Федеральна резервна система (ФРС) США завершує програму скупки казначейських облігацій (US Treasuries) обсягом 600 млрд доларів, іменовану в пресі як другий раунд "кількісного пом'якшення" (QE2). Федеральний резерв оголосив про початок цієї програми в листопаді 2010 року, після того як стало ясно, що американська економіка недостатньо швидко вибирається з кризи. Дію програми було розраховано до кінця першого півріччя 2011 року.
На останньому засіданні Федерального резерву було підтверджено, що скупка Treasuries, через яку ФРС створювала штучний попит на цей актив, прагнучи знизити довгострокові ставки в економіці, завершиться, як і планувалося, наприкінці червня. Сьогодні Федеральний резервний банк Нью-Йорка, агент програми QE2, викупить облігації ще на 4-5 млрд доларів, після чого ліміт програми буде повністю вичерпано.
Фондовий ринок США останні місяці перебував у невизначеності, гадаючи, чи зробить ФРС подальші стимулюючі кроки. З квітня індекс широкого ринку S & P 500 знизився на 1,4% на очікуваннях припинення QE2.
Правда, в останній день дії програми "кількісного пом'якшення", американські індекси зростають на 1% в основному завдяки успішному проходженню в парламенті Греції 5-річного плану жорсткої економії. Аналітики ж упевнені: фондовому ринку, що "підсів" на дешеві "стимулятори" від ФРС, буде складно буде відвикати від штучного накачування і чекатиме програми QE3, про яку так чи інакше говорять журналісти і аналітики.
Закінчення програми QE2 збіглося з уповільненням американської економіки, яка, за останньою інформацією, зросла в I кварталі 2011 року на 1,9% в перерахунку на річний темп (реальне квартальне зростання склало всього лише близько 0,5%). За торішньою логікою ФРС, можна очікувати подальших заходів зі стимулювання економіки після невеликої паузи, якщо, звичайно, економіка США раптом не почне рости прискореними темпами (зі швидкістю більше 3%). Однак випереджальні індикатори (такі як індекс майбутнього економічного зростання ECRI) в даний час говорять про те, що сповільнення економіки США триває, а це означає, що програма QE3 цілком імовірна.
Між тим сьогодні, після закінчення двох раундів "кількісного пом'якшення", під час яких ФРС закачала у фінансову систему понад 2 трлн доларів, стає все більш очевидно, що вливання ФРС не можуть тривати нескінченно. Багато економістів вже давно побоюються сплеску споживчої інфляції в США, а найбільш песимістичні з них котрий рік передрікають Америці гіперінфляцію на зразок 1970-х років.
Скептики ж просто вказують на те, що поточна політика ФРС в принципі не здатна вирішити економічні проблеми США, скільки б доларів не надрукував американський Центробанк. Так, головний економіст Nomura Research Institute Річард Ку вважає, що США зіткнулися з особливим типом економічної рецесії - так званою балансовою рецесією (balance sheet recession), коли споживачі змушені вирішувати проблему занадто високої заборгованості в умовах триваючого зниження цін на такі ключові активи, як житлова нерухомість.
В обставинах занадто високого боргового тягаря агенти економічної діяльності направляють будь-які вільні кошти на погашення боргів і заощадження і не готові витрачати їх на такі важливі для економічного зростання споживання або інвестиції доти, доки не скорегують свої борги до прийнятного рівня. А це, в свою чергу, може зайняти роки, якщо не десятиліття.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас