Світовий банк заглянув у тінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк заглянув у тінь

Казна та Політика
1150
У розпорядженні Комерсант-Україна опинилося дослідження ринку неофіційного працевлаштування в нашій країні, проведене експертами Всесвітнього банку на замовлення Кабінету міністрів. Його результати свідчать, що в 2009-2010 роках кількість неформально зайнятих українців склала 22,9% від всього населення, що працює. Більшість з них - 61% - зайняті в особистих селянських господарствах. При цьому 89,6% працівників мають лише початкову освіту або не мають її взагалі, і лише у 5,5% є повна вища освіта. Ці показники ставлять Україну на 140-е місце серед 151 країни світу за обсягами тіньової економіки, між Камбоджею і Беніном.
Як повідомив голова Державної інспекції з питань праці (Держпрацінспекція) Андрій Черкасов, нелегальна зайнятість знижує надходження в держбюджет і погіршує соціальну захищеність працівників. "Найчастіше не йдеться і про сплачені відпустки та лікарняні. Крім того, працівники та їхні родини ніяк не захищені законом у разі виробничих травм", - пояснив пан Черкасов. За приклад він навів аварію пасажирського мікроавтобуса на залізничному переїзді в Марганці (Дніпропетровська область), в результаті якої 43 людини, включаючи водія, загинули і 9 були травмовані. "У власника мікроавтобуса були всі необхідні документи на машину, ліцензії, але водій працював неофіційно. Природно, його родина нічого не отримала", - розповів чиновник.
За словами Андрія Черкасова, для боротьби з тіньовою зайнятістю в Держпрацінспекції вже розробили і подали на узгодження до Кабміну законопроекти, які передбачають посилення санкцій по відношенню до роботодавців за нелегальне працевлаштування співробітників. Зараз максимальний штраф за нього становить 17 тис. грн (найнижчий показник серед європейських країн). При цьому, за словами пана Черкасова, найчастіше суди штрафують роботодавців на 500-800 грн. У Держінспекції пропонують збільшити суму штрафу до 35 тис. грн. "Але пряник більш дієвий, ніж батіг. До вересня ми розробимо проект системи економічних стимулів для роботодавців, що дотримуються трудового законодавства", - запевнив Андрій Черкасов.
Разом з тим голова Федерації профспілок, народний депутат Василь Хара (Партія регіонів) відзначив, що до розробки подібних документів необхідно залучати всі сторони соціального діалогу. "Ці законопроекти торкнуться інтересів працівників і роботодавців, яким доведеться якось реалізовувати те, що вигадають чиновники. Щоб система працювала, компроміси потрібно шукати на етапі підготовки документів", - пояснив Хара.
Проте експерти нагадують, що нерідко працівники самоусуваються від захисту своїх інтересів. Як повідомила вчора гендиректор інтернет-порталу Headhunter Марина Маковій, в 2011 році співробітники порталу провели дослідження гендерної рівності в розподілі посад в українських компаніях. "27,5% роботодавців повідомили, що співробітники взагалі не зверталися до них з проханням створити на роботі більш пільгові умови у зв'язку з народженням дитини, які гарантовані працівникові трудовим законодавством", - сказала вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас