Тендер тут недоречний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тендер тут недоречний

Енергетика
473
Вчора в парламенті був зареєстрований законопроект №8727 зі змінами до закону про держзакупівлі, розроблений народними депутатами Ксенією Ляпіною ("Наша Україна-Народна самооборона") та Іриною Горіною (Партія регіонів). Згідно з документом пропонується розширити перелік товарів і послуг, на які не поширюватиметься дія цього закону, і дозволити юридичним особам (їх об'єднанням) закуповувати нафту і нафтопродукти з метою їх подальшої переробки та перепродажу без проведення тендерних процедур.
Крім того, з-під дії профільного закону виводиться низка послуг: митно-брокерські, інформаційно-аналітичні, страхові, а також пов'язані з транспортуванням та зберіганням нафти і нафтопродуктів. За словами Ксенії Ляпіної, ця ініціатива розроблена лише для однієї компанії - НАК "Нафтогаз України" - і повинна спростити їй доступ до закупівлі азербайджанської нафти в рамках підписаних у квітні цього року міждержавних угод. "З минулого року НАК нічого не купувала. Можна було купувати в "Укрнафти" на внутрішньому ринку, але на 30% дорожче", - зазначає депутат.
Ляпіна додає, що торгівля на ринку енергоресурсів здійснюється за біржовими котируваннями, які постійно змінюються. Але при проведенні тендера (відкриті торги - 60-75 днів, закупівля в одного учасника - 40 днів) та укладення договору його умови після підписання не можуть змінюватися до повного виконання зобов'язань. У той же час, наприклад, в Білорусії реалізація нафтопродуктів підприємствами держконцерну "Белнафтохім" з кінця 2004 року проходить на єдиному торговельному майданчику в системі електронних торгів. За даними Ляпіної, "Нафтогаз" планує закупити цього року близько 5 млн т азербайджанської нафти.
Її переробка і перепродаж на внутрішньому ринку дасть можливість держкомпанії заробити і стабілізувати свій баланс, а також стати впливовим гравцем на ринку. У НАК "Нафтогаз України" вчора від коментарів відмовилися.
За даними консалтингової компанії UPECO, в I кварталі обсяг споживання нафтопродуктів в Україні склав 2,58 млн т, з яких 0,9 млн т припало на імпорт. Основні імпортери - Росія і Білорусь, на які припало 79,6% імпорту нафтопродуктів в Україну. Вартість бензину і дизпалива в I кварталі зросла на 19-22%. Найбільше подорожчало дизельне паливо - на 1,68 грн / л (22%), низькооктановий бензин А-76/80 - на 1,67 грн/л (22,5%). Бензин А-92 і А-95 додав у вартості 21,5% і 19% відповідно. За даними аналітиків, ціни за останній місяць значно не змінилися.
У I кварталі нафтопродукти в Україні дорожчали через зростання цін на нафту в світі внаслідок політичної нестабільності в країнах Близького Сходу та Північної Африки. Впливати на ціни на внутрішньому ринку уряд вирішив шляхом інтервенцій. У березні НАК "Нафтогаз України" домовилася з Лисичанським НПЗ про переробку до 1 млн т нафти марки Urals. Крім того, щоб хоч якось утримати ціни на нафтопродукти, Кабінет міністрів був змушений піти на зниження акцизів на паливо. Завдяки внесеним змінам до Податкового кодексу були зменшені акцизи на моторні бензини на 50 євро/т, на дизпаливо - на 30 євро/т.
Експерти погоджуються, що в разі прийняття законопроекту звільнення від участі в тендерах спростить роботу НАК. "Держава зміцнює роль 'Нафтогазу' на ринку і намагається створити найбільшого державного гравця, який буде регулювати операції і впливати на закупівлі", - говорить заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. Але аналітики песимістично оцінюють очікування авторів законопроекту щодо зниження цін на нафтопродукти всередині країни.
"Ціна азербайджанської нафти досить велика, і прийняття цього закону не вплине на її зниження, оскільки вартість нафти визначається біржовими котируваннями. Збути імпортну нафту для переробки іншим нафтопереробним заводам буде досить складно, тому що вона дорога і ціна переробки висока. Тому НПЗ купувати її не дуже вигідно", - пояснює провідний експерт Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Омельченко. "Крім того, у нас досить дорога глибинна переробка, тому держава не може опускати ціну нижче ринкової", - додає Рябцев. Голова правління "Укртатнафти", що володіє Кременчуцьким НПЗ, Павло Овчаренко заявив, що його компанії нецікаво буде купувати у НАК нафту, тому що вона самостійно імпортує сировину.
За словами заступника голови правління ВАТ "Укрнафта" Володимира Пустоварова, азербайджанська нафта марки Azeri Light дорожче російської Urals, оскільки містить мінімальну кількість домішок. Це дозволяє виробляти з неї більше світлих нафтопродуктів. "Протягом останнього часу спред між Azeri Light і Urals становить у середньому $2 за барель", - уточнив гендиректор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн. У той же час він відзначає, що у "Нафтогазу" можуть виникнути проблеми з переробкою нафти. Компанія володіє Шебелинським ГПЗ, однак транспортувати сировину на це підприємство нерентабельно, тому швидше за все нафта буде перероблятися на потужностях Кременчуцького НПЗ. Як відомо, завод контролює група "Приват".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас