Міллер: Україна і "Газпром" 1 липня продовжать переговори щодо створення СП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Україна і "Газпром" 1 липня продовжать переговори щодо створення СП

Енергетика
242
Міністр енергетики України Юрій Бойко та ВАТ "Газпром" 1 липня в Москві продовжать переговори з питання створення спільного підприємства "Газпрому" і "Нафтогазу України". Про це в рамках прес-конференції за підсумками річних загальних зборів акціонерів повідомив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, повідомляє РБК.
Нагадаємо, що 21 червня під час переговорів між делегаціями НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому", російська сторона повідомила, що надасть Україні знижку на паливо лише за умови створення СП "Нафтогазу" і "Газпрому".
За словами високопоставленого джерела видання в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, російська сторона повідомила, що внутрішня ціна для українських підприємств може бути знижена у разі злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" або створення двостороннього СП на базі української газотранспортної системи (ГТС ).
"За умови створення СП ціна буде розраховуватися за формулою: експортна вартість мінус вартість транзиту і експортне мито. Це означає, що ціни для українських підприємств будуть на 40% нижчі, ніж для європейських", - пояснило джерело.
За даними Міненерговугілля, раніше представники "Газпрому" заявили, що вже до кінця року ціни на природний газ зростуть до 400 дол. за тисячу кубометрів через рекордний показник споживання газу в країнах ЄС.
У понеділок, 20 червня заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що в грудні підвищення ціни за довгостроковими контрактами для європейських споживачів складе до 500 дол. за тисячу кубометрів. При цьому спотові ціни, які зараз на 15-17% нижче контрактних, зрівняються з ними.
Нагадаємо, що про перегляд ціни на газ в сторону зменшення у разі злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" заявляв у лютому 2011 р. глава правління "Газпрому" Олексій Міллер. Тоді Міллер також зазначив, що у разі об'єднання компаній російська сторона максимально завантажить українську транспортну систему, збільшивши транзит газу до країн Європи.
Щодо зв'язку між злиттям компаній і зниженням ціни газу заявляли і деякі українські експерти. На думку директора енергетичних програм Центру "Номос" Михайла Гончара, без злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" на дешевий газ розраховувати не варто навіть в рамках Митного союзу.
У свою чергу Президент України Віктор Янукович виключає потенційне злиття НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому". У травні 2011 р. Глава держави заявив, що Україна, якщо і буде продавати свої енергетичні ресурси, то це відбудеться прозоро і на ринкових умовах.
При цьому варто зазначити, що в грудні 2010 р. глава правління "Газпрому" і Міністр енергетики та вуглепрому Україні Юрій Бойко домовилися про створення двох спільних підприємств: з видобутку газу з вугільних пластів на території України та з розробки структури Паласу на шельфі Чорного моря. А 21 червня 2011 р. голова правління "Нафтогазу" Євгена Бакуліна вже заявив, що компанія приступила до створення спільного підприємства з "Газпромом" по роботі на шельфі Чорного моря.
Вперше пропозицію про об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу" висловив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін 30 квітня 2010 р. в Сочі.
Нагадаємо, що ціна природного газу для України в першому кварталі 2011 р. становила близько 264 дол. за тис. куб. м, у другому кварталі - вже близько 297 дол. За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, ціна російського газу в кінці 2011 р. перевищить 400 дол. за тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас