Вищий спецсуд дав банкірам зітхнути вільно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вищий спецсуд дав банкірам зітхнути вільно

Кредит&Депозит
1142
Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ заборонив судам нижчих інстанцій анулювати кредитні договори фізичних осіб за позовами цивільного подружжя, пише журнал WEEKLY.UA.
Як пояснила партнер юридичного центру "Пріоритет" Дар'я Гаврилиця, досі практично будь-який громадянин України, який не перебуває в офіційному шлюбі, мав можливість розірвати в суді кредитний договір, посилаючись на Сімейний кодекс.
Для цього цивільній дружині (або чоловіку) боржника достатньо було подати позов до суду, в якому вказати, що вона (чи він) не давала згоди своїй половині на позику в банку. Все майно у них, мовляв, спільне, і банк був зобов'язаний, перш ніж видати кредит одному з подружжя, спочатку поцікавитися в іншого, чи згоден той обтяжувати сімейну власність боргами.
За словами юриста, "подібні позови не прийняли характер епідемії тільки тому, що банки чинили опір їм у суді до останнього. Однак виграти кожну таку справу банк міг, тільки довівши, що фактично цивільного шлюбу не було. А якщо зробити це не вдавалося, процес затягувався до нескінченності. Тепер, після роз'яснення Вищого спеціалізованого суду, банкіри можуть зітхнути вільно".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас