Монети загрузли в портфелях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монети загрузли в портфелях

Валюта
788
Збиток вітчизняної банківської системи за підсумками п'яти місяців поточного року скоротився в 7,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Тим не менш райдужною картину назвати складно, адже раніше аналітики прогнозували, що банківська система почне демонструвати прибуток з другого кварталу 2011 р.
На практиці вийшло все навпаки: як у квітні, так і в травні було зафіксоване більш ніж дворазове збільшення сукупного збитку банків - спочатку з 211 до 465 млн. грн., а потім і з 465 млн. грн. до 1 млрд.
Відзначимо, що в порівнянні з минулим роком за перші п'ять місяців банкам вдалося збільшити свої доходи до 57 млрд. грн. (у січні-травні 2010 р. - 53,9 млрд. грн.) і зменшити витрати до 58 млрд. грн. (61,4 млрд. грн.). Найбільш значущою дохідною статтею банків звично є відсоткові доходи, які склали за звітний період 46 млрд. грн. Комісійні доходи принесли фінустановам практично 7 млрд. грн., а інші операційні доходи - 2 млрд. грн. У структурі видаткової частини банківських балансів найбільшу частку посіли відсоткові витрати - близько 24 млрд. грн., а також відрахування в резерви і адміністративні витрати - по 13 млрд. грн.
Банкіри пояснюють несприятливу тенденцію в першу чергу поганою якістю кредитних портфелів. Динамічне зростання одного лише споживчого кредитування не може розгорнути цей тренд. Для цього необхідна активізація інших видів кредитування, подальший пошук шляхів скорочення адміністративних витрат і поліпшення якості кредитних портфелів за рахунок реструктуризації. "Основними драйверами збитку банків як і раніше є сформовані портфелі проблемних кредитів. Зростання споживчого кредитування, безумовно, допоможе банкам поліпшити рентабельність, однак цього недостатньо", - переконаний Сергій Любарський, директор фінансового департаменту "VAB Банку". Погоджуються з цією думкою і незалежні експерти. "Тільки за рахунок активізації споживчого кредитування банки не зможуть вийти в плюс за підсумками року. Справа в тому, що частка споживчих кредитів у сукупному обсязі не є головною для банківської системи в цілому. Та й здатність поглинати кредити у населення не така, щоб витягнути весь банківський сектор", - говорить Олександр Вальчишен, керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU). Тому основним резервом поліпшення рентабельності банків цього року він вважає оптимізацію адміністративних витрат.
Втім, аналітики підкреслюють, що ще однією причиною негативних результатів банків цього року є значні збитки окремих фінустанов, які псують загальну картину. "Сукупний чистий збиток банківського сектора пояснюється збитковістю лише кількох банків, оскільки більшість великих банківських установ вже вийшли на маржинально позитивні результати", - вважає Анастасія Туюкова, аналітик ІК Dragon Capital. На її думку, цього року варто очікувати на агрегований чистий прибуток банківської системи близько 5 млрд. грн., що буде відповідати рентабельності власного капіталу банків близько 2-3%. При цьому окремі гравці, насамперед банки першої групи, можуть показати рентабельність капіталу понад 10% за підсумками року. "Оскільки основні збитки показує 2-4 група банків згідно з рейтингом НБУ, можна сказати, що стабілізація першої групи банків вже на стадії завершення", - вважає Олег Костючок, фінансовий директор Альфа-банку (Україна).
Водночас ряд банків, які зараз фіксують незначні збитки, повинні поправити свої справи в осяжному майбутньому. Крім активізації кредитування, поліпшити рентабельність у другому півріччі вони можуть за рахунок поступового зменшення відрахувань під кредитні втрати. Частково цьому посприяють і законодавчі зміни, що стосуються посилення прав кредиторів. "Одним із ключових чинників поліпшення прибутковості банків є зниження відрахувань на кредитні втрати. Рівень у 4,2% (у річному вимірі) від загального кредитного портфеля - це досить високий показник і повинен скоротитися як мінімум удвічі", - резюмує Анастасія Туюкова.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас