"Нафтогаз" висунув Тимошенко позов на 1,5 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" висунув Тимошенко позов на 1,5 млрд грн

Кримінал
1894
Компанія НАК "Нафтогаз України" висунула колишньому прем'єр-міністру, лідеру партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко позов на суму 1,5 млрд грн. Про це пише "Комерсант-Україна".
Захисник Тимошенко Сергій Власенко повідомив виданню, що позов "Нафтогаз України" до Тимошенко був заявлений ще на етапі досудового слідства. "Сьогодні (29 червня 2011 р.) ми його отримали. У документі значиться та ж сума збитку, що і в обвинувальному висновку, - 1,5 млрд грн", - сказав Власенко.
Захисник Тимошенко висловив здивування самим фактом подачі позову. "Там йдеться, що саме Юлія Тимошенко заподіяла збитків. Але контракт підписувала не Юлія Володимирівна! Крім того, укладення контракту не може бути пов'язане зі збитком!" - зазначив Власенко.
У свою чергу, вчора, 29 червня, державний обвинувач у справі Тимошенко Лілія Фролова заявила виданню, що "якби судове засідання не перенесли, Юлії Тимошенко був би висунутий позов сторони, яка зазнала збитків, - це НАК "Нафтогаз України".
Нагадаємо, 29 червня Печерський районний суд м. Києва переніс на 4 липня засідання по суті у справі Тимошенко для ознайомлення обвинуваченої з обвинувальним вироком.
Зазначимо, Фролова 29 червня повідомила, що в справі щодо газових угод з РФ 2009 фігурує сума збитку в 1,5 млрд грн, що не передбачає умовного терміну покарання. За її словами, стаття, яка інкримінується Тимошенко, передбачає максимальне покарання у 10 років позбавлення волі, і не передбачає умовного терміну покарання.
Відзначимо, що 24-25 червня суд провів попередній розгляд справи Тимошенко. Тоді суддя Родіон Кірєєв задовольнив одне клопотання захисту Тимошенко, яка стосувалася притягнення як захисника начальника юрдепартаменту "Батьківщини" Миколи Титаренко. При цьому суд відмовився змінити запобіжний захід для Юлії Тимошенко у вигляді підписки про невиїзд, залучити суду присяжних, збільшити термін ознайомлення зі справою до одного місяця і дозволити екс-прем'єру зробити ряд поїздок по Україні та закордон.
7 червня ц.р. Печерський районний суд Києва за поданням слідчого встановив кінцевий термін ознайомлення Тимошенко з матеріалами справи - до 16 червня 2011 р.
За інформацією прес-служби ГПУ, зазначена справа налічує лише 14 томів, з чотирма з яких Тимошенко та її захисник ознайомилися ще на початку травня поточного року в суді. Всі інші матеріали з дозволу слідчого сфотографовані захисником Тимошенко.
Нагадаємо, 24 травня ц.р. ГПУ висунула лідеру ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко звинувачення у справі про газові контракти з Росією.
Раніше, в ГПУ повідомили, що завершено розслідування кримінальної справи за звинуваченням Тимошенко у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України за фактом перевищення нею службових повноважень під час підписання газових угод.
Як відомо, у постанові про порушення справи № 49-3151, врученому Тимошенко 13 квітня, йдеться, що 19 січня 2009 року вона, "перевищуючи надану їй владу і службові повноваження, особисто схвалила і затвердила своїм підписом і печаткою Кабінету міністрів письмову директиву НАК "Нафтогаз України" на переговорах з ВАТ "Газпром" про купівлю-продаж природного газу в 2009-2019 роках", що призвело до суттєвих збитків для держави.
Як повідомлялося, 15 квітня 2011 р. генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що дії екс-прем'єра, лідера партії "Батьківщина" Тимошенко під час укладання газових контрактів з Росією в 2009 р. загрожували економіці країни. Генпрокурор заявив, що стосовно Тимошенко порушено кримінальну справу за перевищення влади.
За газовим контрактам 2009 р., варто відзначити, що 19 січня 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали два контракти: купівлі-продажу газу на 2009-2019 рр. і про об'єми і умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 рр. Згідно з документами, "Газпром" і "Нафтогаз" з 1 січня 2010 р. перейшли до ціноутворення на газ і формування транзитного тарифу у повній відповідності до європейських стандартів.
2 жовтня 2008 р. прем'єри РФ і України підписали меморандум про співпрацю в газовій сфері, в якому зазначалося, що з 1 січня 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" переходять на прямі довгострокові відносини з постачань газу, усуваючи, таким чином, зі схеми компанію RosUkrEnergo, яка була посередником із закупівлі газу для України.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас