Експерти: Держава недостатньо лобіює інтереси бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Держава недостатньо лобіює інтереси бізнесу

250
Держава і бізнес повинні спільно працювати над зміцненням позицій української продукції на зовнішніх ринках.
Таку думку висловили опитані агентством УНІАН експерти, оцінюючи підписання Генеральної угоди міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком та головою Об'єднаного руху роботодавців України Дмитром Фірташем.
Головний економіст інвестиційної компанії "Dragon Capital" Олена Бєлан вважає, що, серед іншого, необхідний якісний промоушн українських компаній на дипломатичному рівні і відновлення практики дії рівних умов для всіх підприємств. "Введення пільг, в даному випадку, неефективне, тому що вимагає великих фінансових вливань. Держава їх не має", - зазначила Бєлан.
Директор аналітичного агентства "Маркер Груп" Сергій Пісоцький зазначив, що співпраця держави і приватного бізнесу - це загальноприйнята світова практика. "Не треба далеко ходити, візьміть нашого північного сусіда. Росія не тільки активно захищає свій внутрішній ринок, регламентуючи ціни, а й активно лобіює інтереси власних виробників на зовнішніх ринках", - сказав аналітик. "Останній яскравий приклад скоординованої співпраці держави і бізнесу - прем'єр-міністр Росії Володимир Путін в рамках офіційного візиту до Індії взяв участь у переговорах про постачання в країну російських фосфатних добрив. Від цього виграли обидві сторони. Індія забезпечила собі гарантовані обсяги продукції за вигідною ціною, а Росія отримала додатковий величезний ринок збуту", - сказав аналітик.
На думку Пісоцького, держава недостатньо лобіює інтереси вітчизняних виробників на глобальному ринку. За його словами, український бізнес, як правило, самостійно налагоджує зв'язки із зарубіжними партнерами.
Нагадаємо, 29 червня МЗС України і роботодавці домовилися спільно посилити позиції українського експорту на зовнішніх ринках. Генеральну угоду про співпрацю підписали Міністр закордонних справ України Грищенко і глава Об'єднаного руху роботодавців України Фірташ. В угоді вказується, що консолідація зусиль держави та приватного сектору економіки в умовах глобальних викликів і фінансово-економічних криз сприятиме економічному зростанню України. Зокрема, налагодження державно-приватного партнерства в зовнішньоекономічній сфері дозволить зміцнити позиції української продукції на міжнародних ринках, сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості України, і, отже, - поліпшенню її міжнародного іміджу. Сторони відзначили, що спільні зусилля дозволять посилити експортний потенціал України, яка зараз займає за цим показником 53-є місце в світі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас