Ъ: Володимиру Бойку випала щаслива частка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Володимиру Бойку випала щаслива частка

1553
В Україні з'явився ще один офіційний мільярдер. Вчора стало відомо, що в результаті поглинання Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча його генеральний директор Володимир Бойко отримав не частку в новоствореній компанії, а 5% акцій найбільшої в Україні гірничо-металургійної групи "Метінвест". Вартість пакета, за оцінками експертів, становить $1-1,2 млрд.
Вчора акціонери "Метінвесту" - СКМ Рината Ахметова і "Смарт-холдинг" Вадима Новинського - оголосили про завершення операції з поглинання Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (ММК). "У результаті об'єднання комбінат увійшов до складу 'Метінвесту', а компанія Clarendale Ltd, основним бенефіціаром якої є Володимир Бойко, стала акціонером групи", - йдеться в повідомленні. Внаслідок проведеної додаткової емісії акцій Metinvest B. V. (Холдингова компанія "Метінвесту") частка СКМ скоротилася з 75% до 71,25%, "Смарт-холдингу" - з 25% до 23,75%, а Clarendale Ltd стала власником 5%.
Досі вважалося, що угода між "Метінвестом" і ММК ім. Ілліча буде структурована шляхом створення нової компанії, в яку перейдуть активи комбінату і Інгулецький ГЗК, "Краснодонвугілля", Авдіївський коксохім і Харцизький трубний завод, що належать "Метінвесту". Раніше Володимир Бойко пояснював, що створення такої структури було необхідно для захисту від недружнього поглинання. Нагадаємо, в травні минулого року представники кіпрських компаній Rewein Ltd Борис Подольський і Formigos Holdings Ltd Ілля Горн повідомляли, що вони нібито придбали контрольний пакет акцій комбінату на користь неназваного російського концерну. Але після того як ММК ім. Ілліча повідомив про об'єднання з "Метінвестом", панове Горн і Подольський більше не заявляли про свої права.
Володимир Бойко сказав, що задоволений отриманою часткою в "Метінвесті". "При збереженні існуючих нормальних відносин з іншими акціонерами 'Метінвесту' будь-яких труднощів не повинно виникнути", - зазначив він. До того ж, за словами пана Бойка, між акціонерами існує домовленість про те, що він збереже посаду генерального директора комбінату і відповідатиме за оперативне управління підприємством. У прес-службі СКМ із посиланням на власника групи Рината Ахметова заявили, що досвід і професійні знання Володимира Бойка будуть корисні для вирішення завдань, що визначають стратегію розвитку групи "Метінвест".
"Метінвест" - вертикально інтегрована гірничодобувна і сталеливарна компанія, яка об'єднує 37 підприємств в Україні, Європі та США. Забезпечує себе залізною рудою на 200% і коксівним вугіллям на 75%. За дев'ять місяців 2010 року виручка склала $6,83 млрд, EBITDA - $1,94 млрд, чистий прибуток - $873 млн, загальний борг - $2,93 млрд.
Як відзначають аналітики, сума операції з купівлі Маріупольського меткомбінату близька до ринкової. У 2010 році, до об'єднання з "Метінвестом", його вартість, виходячи з котирувань на ПФТС, оцінювалася в $1-1,65 млрд, а "Метінвесту", за оцінками аналітика ІК "Трійка Діалог Україна" Івана Харчука, - в $15 млрд. Цього року, виходячи з очікуваної EBITDA "Метінвесту" на рівні $3,5-4 млрд і враховуючи, що мультиплікатор Ev/EBITDA для металургійних компаній становить близько шести, вартість групи оцінюється в $21-24 млрд, говорить Харчук. Таким чином, частка Володимира Бойка становить $1,05-1,2 млрд. На думку Івана Харчука, в результаті операції постраждали інтереси "Смарт-холдингу", пакет якого став менше блокуючого. Але в компанії повідомили, що поглинання не вплине на подальшу співпрацю акціонерів. "Упевнений, що ключові рішення ми як і раніше будемо приймати спільно", - повідомили в прес-службі компанії з посиланням на генерального директора "Смарт-холдингу" Олексія Пертіна.
Аналітик ІК Renaissance Capital Віталій Шушковський вважає, що реалізована схема угоди з поглинання ММК ім. Ілліча - значно більш просте і очевидне рішення, ніж те, що передбачалося спершу. "Створювати окрему структуру в рамках 'Метінвесту' було складно з юридичної точки зору при поточних ковенантах за залученими холдингом позиками. Це також ускладнювало холдингу планування грошових потоків між підприємствами", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Олександр Макаров. А в рамках поточного формату угоди, за його словами, всі ці питання знімаються, і структура "Метінвесту" виглядає простою і зрозумілою для інвесторів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас