Висока інфляція буде "хронічною хворобою" Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Висока інфляція буде "хронічною хворобою" Китаю

Казна та Політика
723
Інфляція в Китаї, яка вже досягла трирічного максимуму, швидше за все, є "хронічною хворобою" і залишиться однією з основних проблем країни в наступному десятилітті, вважає науковий радник Народного банку Китаю (НБК) Лі Даокуй.
Як повідомляє агентство Blooomberg, Лі Даокуй рекомендує НБК підвищувати відсоткові ставки в найближчому часі, щоб подолати інфляцію. Китай з жовтня минулого року вже чотири рази піднімав вартість кредитування.
Посилення інфляції пов'язане зі змінами у структурі економіки, стверджує Лі Даокуй, який керує Центром з дослідження китайської та світової економіки Університету Цінхуа і є членом Комісії з грошово-кредитної політики НБК.
"Зарплати "синіх комірців" ростуть, піднімаючи виробничі витрати, тоді коли ціни на сільгосппродукцію збільшуються, оскільки люди не хочуть розводити свиней в селі і мігрують до міст", - сказав експерт.
У Китаї вже давно зріє невдоволення ринковими реформами, зазначив він. Одним з найважливіших факторів, що підживлюють це невдоволення, є майнове розшарування суспільства, що підсилилося останнім часом.
"Високий інфляційний тиск буде довгостроковою структурною проблемою для Китаю, в основному викликаною чинниками зростання витрат, включаючи зростаючі зарплати, ціни на електроенергію і ресурси", - зазначив економіст Barclays Capital Чан Цзянь, який раніше працював у Світовому банку і Центробанку Гонконгу. На його думку, в наступні десять років у Китаї може скластися ситуація, коли за інфляції в 4-5% економіка буде рости на 7-8% на рік.
У травні споживчі ціни в Китаї виросли на 5,5% в порівнянні з тим же періодом минулого року, що є максимальним підйомом за 34 місяці. Згідно з прогнозами найбільших китайських банків, в червні темпи інфляції складуть близько 6,2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас