Бізнесу відкриють "єдине вікно" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнесу відкриють "єдине вікно"

Казна та Політика
335
З 1 липня в Києві запрацює Єдиний дозвільний центр, який видаватиме 52 види дозвільних документів, що стосуються виділення земельних ділянок, архітектури, культури та інших сфер. Про це заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Руслан Крамаренко. "У дозвільному центрі буде працювати 14 структур міського рівня, 8 міністерських. Це головуправління КМДА з земельних ресурсів, з реклами, з питань архітектури і будівництва, з контролю за благоустроєм та інші", - повідомив він. Крім того, в центрі будуть представлені дозвільні та погоджувальні функції "Київавтодору", "Київенерго", "Київводоканалу" та інших монополістів. "Вони також будуть присутні і працюватимуть в Єдиному центрі для того, щоб спростити доступ громадян до отримання документів", - сказав Крамаренко.
Нагадаємо, 6 червня голова КМДА Олександр Попов підписав розпорядження, згідно з яким вся дозвільна документація видається тільки в Єдиному дозвільному центрі, а інші папери є незаконними.
Алгоритм роботи міського дозвільного центру, за словами Крамаренко, передбачає надання якісних послуг європейського рівня. Раніше для того, щоб розпочати бізнес, підприємець змушений був витрачати час на ходіння інстанціями, звертатися до посередників і юристів, втрачаючи кошти. "За повноцінної роботи дозвільного центру будуть вирішені питання законності отримання документів, а час їх проходження скоротиться в 3-10 разів за рахунок чітко визначеної процедури видачі дозвільних документів та організації спілкування чиновників між собою", - пояснив Руслан Крамаренко. Система електронного документообігу автоматизує обробку, зберігання та передачу документів, моніторинг виконання дозвільних процедур, інформування та консультування суб'єктів господарювання. "Сьогодні такі центри, але трохи в іншому вигляді, працюють тільки у Вінниці і в Кривому Розі", - підкреслив заступник голови столичної міськадміністрації.
Відзначимо, раніше КМДА планувала переглянути низку регуляторних актів та спростити дозвільні процедури для бізнесу. У розпорядженні "ЭИ" опинилися списки цих документів. Зокрема, столична влада планує переглянути 160 чинних в столиці регуляторних актів. З них 61 планується скасувати, а 38 спростити.
Представники бізнесу схвалюють ідею столичних чиновників. "Київська влада запізнилася зі створенням "єдиного вікна" мінімум на три-п'ять років. Раніше дуже багато часу про це тільки говорили, проте ухвалення відповідного рішення блокувалося місцевою владою", - сказав у коментарі гендиректор виконавчої дирекції Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України В'ячеслав Биковець. За допомогою такого механізму, на його думку, підприємець зможе заощадити на оформленні дозвільних документів час і гроші. Чиновники, як зазначає Биковець, в свою чергу будуть позбавлені можливості спілкуватися з суб'єктами госпдіяльності, диктувати свої умови і вимагати додаткової оплати своєї роботи.
Введення "єдиного вікна" передбачено законом про дозвільну діяльність. "І це злочин, що київська влада домі його не ввела", - сказала заступник голови парламентського комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна (НУНС). У тих регіонах України, де є воля першої особи і бажання організувати роботу дозвільних органів на користь бізнесу, такі центри працюють успішно, зазначає вона. "Приміром, у Вінниці "єдине вікно" працює не тільки для бізнесу, а й для інших жителів міста", - зазначила Ляпіна.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас