Газ узгодять в липні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ узгодять в липні

Енергетика
430
Микола Азаров сподівається на зустріч з главою російського уряду Володимиром Путіним у середині липня, на якій будуть узгоджені спірні моменти нині чинних умов газового співробітництва Москви і Києва. Зараз робоча міжурядова група продовжує обговорення проблемних нюансів, що викликають найбільші суперечності сторін. Вони стосуються, насамперед, перспектив зниження ціни на газ для України.
"Аргументи у нас дуже прості: ціна на газ для України не повинна бути вищою, ніж ціна на газ, наприклад, для Польщі, Словаччини, Німеччини, тобто країн, розташованих далі від Росії... Ціна на газ для України повинна бути ринковою, на неї не повинно впливати приєднання або неприєднання України до Митного союзу", - зазначив Микола Азаров. Крім того, Україна є найбільшим покупцем газу, тому має право на певні знижки. Ми просто говоримо (російським партнерам), що нас цей контракт не влаштовує, ми з ним жити не хочемо, і ви повинні нас почути. Мені здається, на останній зустрічі Путін нас почув", - підсумував глава українського уряду.
Як повідомляли "ЭИ", 7 червня в Москві відбулась зустріч прем'єрів Росії та України. Незважаючи на те, що в Кремлі задоволені чинним контрактом, там не відмовляються обговорювати з Києвом можливу зміну умов співпраці в газовому бізнесі. Однак переговори з цього приводу вже більше року не приносять жодних конкретних і обнадійливих результатів для Києва. Москва не погоджується на пропозиції української сторони знизити базову ціну газу у формулі розрахунків з $450 до $350 за 1 тис. куб. м. "Політичних поступок в обмін на зниження ціни газу для України не буде. На жодні політичні поступки нас Росія і не просить йти", - заявив Микола Азаров.
Втім, як відзначають експерти, український прем'єр не зовсім точний у своїх висловлюваннях. Раніше Володимир Путін і глава "Газпрому" Олексій Міллер говорили про важливість приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, щоб знизити податкові витрати при торгових операціях між російською монополією і НАК "Нафтогаз України" - це має сприяти зниженню вартості блакитного палива.
А Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт гарант" нагадав про плани Кабміну провести лібералізацію українського газового ринку, щоб його учасниками могли стати усі охочі компанії та посилилася конкурентна боротьба між ними. За подібного розвитку подій "Газпром" може зберегти високу прибутковість українського ринку за рахунок великих обсягів попиту і можливості бути присутнім на ринку через афільовані компанії. Також "Газпром" може стати власником акцій "Нафтогазу", якщо уряд, якому підконтрольний держхолдинг, підтримає ідею про реалізацію до 25% його акцій на одній із західних бірж. Але там ідею IPO сприйняли без належного ентузіазму. Валерій Голубєв, заступник голови правління "Газпрому", визнав, що це суперечить планам російської монополії зі створення спільного підприємства з "Нафтогазом".
Реалізація планів з IPO "Нафтогазу" в найближчій перспективі ускладнюється також через низку чинників, серед яких експерти виділяють: зобов'язання перед власниками євробондів не змінювати організаційну форму НАК до повного погашення заборгованості; непрозорість діяльності НАК та її звітності для іноземних інвесторів; особливості національного валютного законодавства, які забороняють пряме розміщення українських емітентів на закордонних фондових майданчиках; зобов'язання перед Євросоюзом розділити холдингову структуру НАК з виробничих функцій (видобуток, транспортування, реалізація вуглеводнів) для реалізації спільних інвестпроектів з модернізації української газотранспортної системи.
У Росії, в свою чергу, чекають на пропозиції від Києва щодо поглиблення економічної кооперації між країнами, в тому числі і в газовій сфері. Це, на думку президента РФ Дмитра Медведєва, буде сприяти виходу української економіки з кризи.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас