Експерти: Держборг України до кінця року досягне 68 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Держборг України до кінця року досягне 68 млрд доларів

Казна та Політика
624
Державний борг на кінець 2011 року досягне рівня 67,9 млрд доларів, або 41,7% від ВВП, прогнозують аналітики ІНГ Банк Україна.
"Досить пасивна позиція уряду на внутрішньому і зовнішньому борговому ринку практично не вплинула на рівень держборгу в травні. Після оновлення в квітні чергового історичного максимуму, зниження протягом минулого місяця на 0,7% в місячному вираженні дозволило обсягу держборгу знизитися станом на кінець травня до 57,8 млрд доларів. Показник зростання держборгу в річному вираженні не продемонстрував значних змін, залишаючись на рівні 41,4%. Однак прогноз щодо державного боргу на кінець 2011 року залишається на рівні 67,9 млрд доларів, або 41, 7% від ВВП", - зазначили експерти.
На думку аналітиків, зниження обсягу зовнішнього боргу в травні на 0,9% в місячному вираженні - до 36,9 млрд доларів пояснюється відсутністю нових запозичень із зовнішніх ринків, поряд з невеликим обсягом видатків на обслуговування боргу. "Протягом травня ліквідність Мінфіну залишалася досить високою після отримання коштів від приватизації Укртелекому та емісії значного обсягу держоблігацій в березні-квітні. Станом на кінець травня, обсяг коштів на рахунках уряду в національній валюті в НБУ досяг трирічного максимуму в 17,2 млрд гривень (2,2 млрд доларів)", - зазначили експерти.
У той же час, експерти прогнозують, що за підсумками червня показник рівня зовнішнього боргу зросте. "Випуск суверенних єврооблігацій на суму 1,25 млрд доларів вплине на показник рівня зовнішнього боргу за червень", - зазначили вони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас