Європейські компанії відмовляються від IPO через високі ризики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські компанії відмовляються від IPO через високі ризики

Фондовий ринок
307
Майже 90% великих компаній, які мали намір розмістити свої акції на біржах Європи цього року, або відмовилися від цих планів, або зіткнулися з падінням курсу їхніх акцій відразу після лістингу. На думку аналітиків, такий провал IPO пов'язаний з високими ризиками, які змушують компанії та інвесторів бути дуже обережними, повідомляє РБК daily.
У цьому році 25 компаній оголосили про IPO в Європі з обсягом розміщення понад 200 млн дол. Однак 13 розміщень згодом були скасовані або відкладені. З решти 12 компаній акції лише двох торгуються вище їх початковій вартості (дані на 20 червня). Про це свідчить дослідження Financial News, засноване на даних Bloomberg.
Серед 13 великих IPO, які були скасовані або перенесені, три розміщення на фондових ринках мали зібрати більше 1 млрд дол. кожне. Серед компаній, що відмовилися від таких солідних IPO, - французька медіакомпанія Canal Plus і датський концерн ISS, що спеціалізується на прибиранні та утриманні офісних і торгових приміщень. Обидві компанії відмовилися в середині березня від виходу на біржі через зростання волатильності на ринках у зв'язку з природною катастрофою в Японії. При цьому відкладене розміщення ISS обіцяло стати найбільшим в Данії за останні 16 років - 2,5 млн дол. Третя компанія, яка не захотіла ризикнути своїми акціями, - найбільший європейський постачальник будматеріалів Cie de Saint-Gobain. Минулого тижня вона заявила про відмову від IPO в Парижі своєї "дочки" Verallia (обсяг - 1,4 млрд дол.)
Ситуація в цілому також пригнічує: з 91 IPO були скасовані 22 (рекорд за останні п'ять років) на загальну суму 9,4 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас