Білоруси звинувачують Лукашенка в економічній кризі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруси звинувачують Лукашенка в економічній кризі

Казна та Політика
573
Три місяці тому число тих, хто вважав, що перемога Олександра Лукашенка на президентських виборах "ще більше згуртувала білоруське суспільство", становило 40,9 відсотка. Число жителів країни, які сказали "ще більше розколола", дорівнювало 38,7 відсотка. Сьогодні ж це співвідношення стало протилежним - в консолідуючу роль білоруського президента вірять 31,5 відсотка, а в його негативний вплив на білоруське суспільство - 44,9 відсотка жителів країни.
Такі результати дослідження білоруських соціологів, присвяченого найважливішим проблемам мешканців країни. Фахівці Незалежного інституту соціально-економічних і політичних досліджень (НІСЕПД) опитали 1503 респондентів у віці 18 років і старше, повідомляється в прес-релізі цієї організації, оприлюдненому у вівторок, 28 червня.
Число тих, хто вважає, що останнім часом білоруський лідер успішно справлявся з найважливішими завданнями, істотно менше числа респондентів, які поставили Лукашенку незадовільну оцінку. Серед "найважливіших завдань" - підйом економіки, зростання добробуту, підтримання стабільності в суспільстві і боротьба з корупцією.
В результаті, відзначають експерти НІСЕПД, число тих, хто вважає, що "в цілому ситуація в Білорусі розвивається в неправильному напрямку", всього за три місяці зросла більш ніж на 20 відсотків - до 61, 8 відсотка. Число респондентів, впевнених, що в країні все рухається "в правильному напрямку", навпаки, знизилося з 45,3 відсотка до 26,1 відсотка.
Ставлення білорусів до влади за останній час також погіршилося. З січня цього року кількість тих, кого "за останні три роки кривдили представники органів влади", досягла 33,7 відсотка. Число тих, хто "скоріше або безумовно не відчуває себе захищеним від можливого свавілля з боку влади", тепер складає 56,9 відсотка.
Ще в березні жителі країни відзначали, що після президентських виборів у грудні минулого року їхнє "економічне самопочуття" погіршилося. Тепер же падіння цього рівня можна охарактеризувати як "справжній обвал". Так, кількість респондентів, які заявили, що їхнє матеріальне становище за останні три місяці погіршилося, зросла з 26,9 відсотка до 73,4 відсотка. Для 38,3 відсотка білорусів зростання цін на товари та послуги знижує рівень їхнього життя, а ще 34,3 відсотка і зовсім відчувають від цього "справжній шок".
81,2 відсотка жителів країни вважають, що "білоруська економіка перебуває в кризі", покладаючи вину за це передусім на президента (44,5 відсотка) і уряд (36,7 відсотка). Світову кризу звинувачують у своїх проблемах 27 відсотків респондентів, спекулянтів - 16,6 відсотка.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас