"Нафта може стати найдорожчою за всю історію" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафта може стати найдорожчою за всю історію"

Енергетика
1221
Справедлива ціна нафти не повинна перевищувати $100 за барель, сходяться на думці нафтові компанії і експерти. А "чорне золото" торгується значно вище. У чому причина? І якою буде ціна хоча б до кінця року? Цій темі була присвячена сесія конференції "Ренесанс Капітал".
Робін Вест, президент PFC Energy, консалтингової компанії з енергетики, вважає, що $90 за барель - комфортна ціна, яка забезпечить і розвиток світової економіки, і достатній рівень інвестицій у розвідку та розробку нових запасів. Рілвану Лукман, колишній генеральний секретар ОПЕК, вважає, що правильним був би коридор від $80 до $90. З ним згоден голова концерну Shell в Росії Чарльз Уотсон. Проте практика не сходиться з розрахунками.
Головний економіст BP Крістоф Рюль впевнений, що, принаймні, до кінця року нафта навряд чи впаде нижче $110-115. "Потім ціна може стати найдорожчою за всю історію", - говорить він. І слідом за підвищенням ціни на нафту, зростуть ціни на бензин.
Можливо, право було Міжнародне енергетичне агентство, яке у минулий четвер вирішило розпечатати стратегічний запас нафти і продати в липні на світовому ринку 60 млн барелів? Не правильно, вважає колишній генсек ОПЕК: якщо раніше такі інтервенції проводилися в кризові для світової економіки дні, то зараз потужної кризи не спостерігається, а 2 млн барелів на добу ситуацію не змінять.
У згодного з Лукманом Уеста з PFC Energy свої аргументи: якщо продавати нафту за сьогоднішньою ціною, що становить близько $120 за барель, це вкидання тільки загальмує розвиток найбільшої економіки світу - США. Навіть для цього, найбагатшого ринку, ціна занадто висока.
Як бачимо, обсяг товару на ринку і ціни не просто пов'язані. Вони повинні бути результатом тонкого балансу. З одного боку, є країни, такі як Бахрейн або Ємен, бюджет яких повністю зав'язаний на ціну нафти, і зниження буде для цих держав убивчим. З іншого боку, ціна не повинна бути занадто висока, щоб не зруйнувати крихкого поки зростання світової економіки. Адже чимала частка зростання нафтових цін підтримується за рахунок того, що рідкі вуглеводні перестали бути просто товаром. Вони перетворилися у фінансовий інструмент. "Коли все валиться, люди шукають тиху гавань, - згадує Лукман нещодавню кризу і рецесію. - Нею і стала нафта". За розрахунками колишнього глави ОПЕК, спекулятивна складова в нинішній ціні доходить до $10-20. Однак Рюль з BP не впевнений, що високу ціну підтримують дії фінансових інвесторів. "Вони встрибують в останній вагон поїзда, - говорить головний економіст компанії. - Проте не вони визначають, куди йде поїзд". Рюль пропонує звернутися насамперед до співвідношення попиту та пропозиції.
Хоча на нафтовому ринку діє, здавалося б, механізм, який регулює ОПЕК, яка знижує видобуток, коли пропозиція сильно перевищує попит, і підвищує в протилежній ситуації, не все цьому картелю підвладне. За словами Лукмана, ОПЕК виробляє близько 30 млн барелів на добу. Решту з приблизно 85 млн барелів видобувають не пов'язані угодою країни. Вони видобуток не підвищують, а країнам ОПЕК не вдалося на останній сесії, після припинення постачань з воюючою Лівії, домовитися про додаткові поставки на ринок.
Дефіцит могла б у майбутньому закривати Росія, однак, на думку першого віце-президента "Роснафти" Павла Федорова і начальника департаменту "Лукойлу" Андрія Гайдамаки, цьому заважає податковий режим. За словами Гайдамаки, його складність призвела до того, що, за даними компаній, обсяг видобутої в країні фізичної нафти зростає, а за даними податкових служб, у грошовому вимірі він знижується. Можливості ж нарощувати базу для видобутку, говорить Федоров, і особливо за рахунок морського шельфу, величезні. Інша справа, що собівартість видобутку 1 бареля на суші становить близько $2,5, а на шельфі - $15-20.
В Росії частка видобутку з шельфу становить не більше 2%. Щоб розширювати її, потрібно будувати платформи. Вартість кожної становить близько $3 млрд. Потрібна зацікавленість в інвестиціях і зрозумілий податковий режим.
Яка, на думку російських учасників дискусії, має бути справедлива ціна? На це питання вони вважали за краще не відповідати.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас