Бузек: ЄС сумнівається в українській демократії і судовій системі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бузек: ЄС сумнівається в українській демократії і судовій системі

Казна та Політика
284
У керівництва Євросоюзу виникли сумніви, чи дійсно діють в Україні демократичні принципи, зокрема, чи вільно функціонує судова система. Про це голова Європарламенту Єжи Бузек заявив під час чат-конференції, повідомляє Deutche Welle.
На питання про те, як голова Європарламенту оцінює останні події в Україні, Єжи Бузек відповів, що, на його думку, є дві новини - добра полягає в тому, що в Україні з'явилася стабільність. "Погана ж стосується того, що у керівництва Євросоюзу виникли сумніви, чи дійсно діють в Україні демократичні принципи, зокрема, чи вільно функціонує судова система, чи можуть вільно, без тиску, працювати засоби масової інформації", - зазначив він.
Єжи Бузек підкреслив, що Україна залишається головним партнером ЄС на Сході, і він очікує, що роботу над угодою про асоціацію вдасться завершити ще під час польського головування в ЄС. Відповідні функції Варшава приймає на себе в липні, і буде виконувати їх до кінця року.
Єжи Бузек також повідомив, що за наступні півроку двері в ЄС мають відкритися для Сербії. І це незважаючи на те, що Брюссель все ще очікує видачі Міжнародному трибуналу в Гаазі ще декількох сербських військових злочинців. У цьому процесі, на думку Бузека, зразком повинна бути Хорватія.
Голова Європарламенту, коментуючи бажання деяких держав ЄС ввести знову контроль на кордонах, закликав захистити принципи Шенгенської угоди про свободу пересування, які він назвав одним з головних досягнень ЄС.
Нагадаємо, 22 червня 29 членів Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) оприлюднили заяву, в якій йшлося, що затримання в Україні великої кількості українських опозиційних політиків, колишніх членів уряду за звинуваченнями, які є, по-суті, політичними, є неприйнятним.
Варто зазначити, Янукович, виступаючи на сесії ПАРЄ в Страсбургу 21 червня, заявив, що для України є дуже важливим і принциповим виконання тих зобов'язань, які брала наша країна перед Радою Європи. Президент також підкреслив, що кримінальні справи проти колишніх високопосадовців не мають політичного підтексту. "А, прикриваючись статусом опозиції, колишні високопоставлені чиновники намагаються уникнути відповідальності за корупційні вчинки, які не мають нічого спільного з політичною діяльністю", сказав Янукович.
Раніше, 9 червня, Європарламент прийняв резолюцію, в якій висловив занепокоєння зростанням вибіркового переслідування фігур політичної опозиції в Україні, а також застосуванням непропорційних заходів, зокрема, у випадках Тимошенко і Луценко.
8 червня ц.р. міжнародна правозахисна організація Freedom House представила звіт про стан демократії і прав людини в Україні після першого року правління Президента Віктора Януковича, в якому відзначається зниження рівня демократії та формування в нашій країні "нездорової політичної обстановки". На думку експертів Freedom House, це виражається в "лобіюванні правлячим угрупованням власних інтересів при відсутності в країні політичної сили, здатної грати роль опозиції".
Занепокоєння правозахисників також викликало посилення ролі СБУ.
У звіті Freedom House містяться рекомендації керівництву України припинити переслідування політичних опонентів, зменшити роль СБУ, відмовитися від ініціативи регулювання електронних ЗМІ, забезпечити проведення парламентських виборів 2012 р. відповідно до міжнародних стандартів, а також відправити у відставку міністра освіти Дмитра Табачника як "джерело розбрату в сфері освіти та мовної політики".
Нагадаємо, 28 квітня ц.р. Freedom House в звіті "Захист демократії в Україні" повідомила про порушення демократичних прав і свобод в Україні за останній рік і не виключила можливості встановлення авторитаризму в країні. "За один рік президентства Віктора Януковича Україна пережила тривожне зниження демократичної практики та прав людини, і якщо ці тенденції не зупинити, вона може повернутися до авторитаризму, як у період до помаранчевої революції", - йшлося у звіті Freedom House.
"Україна рухається в неправильному напрямку при нинішньому уряді, коли мова йде про демократію і права людини. Сучасні тенденції в Україні призведуть до посилення авторитаризму, і це буде величезним кроком назад для України, а також крахом надій на реформи в Євразії в цілому", - заявив Девід Крамер, виконавчий директор Freedom House.
Нагадаємо, на початку 2011 р. Freedom House понизила в рейтингу демократичних свобод Україну з категорії "вільних" країн до "частково вільних".
Раніше, 10 січня ц.р. комісар Європейського Союзу (ЄС) з розширення Штефан Фюле заявив, що стурбований негативними тенденціями, які свідчать про певне згортання демократії в Україні.
25 листопада 2010 р. Європейський парламент прийняв резолюцію щодо ситуації в Україні.
У резолюції, зокрема, йшлося, що Європейський Парламент:
- відзначає свою занепокоєння зростаючим числом свідчень і достовірних повідомлень про те, що демократичні права і свободи, такі як свобода зібрань, свобода вираження і свобода засобів масової інформації, протягом останніх місяців перебувають під тиском;
- закликає органи влади повністю розслідувати всі повідомлення про замахи на права і свободи, і засудити будь виявлене насильство, а також розслідувати роль СБУ з точки зору втручання у виборчий процес...
5 жовтня 2010 р. Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) прийняла резолюцію, в якій висловила занепокоєння утисками основних демократичних свобод в Україні, на які останнім часом скаржаться політичні сили, неурядові організації та представники українських ЗМІ.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас