День Конституції: чи була валіза з грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День Конституції: чи була валіза з грошима

Казна та Політика
664
Практика доводить, що в парламенті ні один значущий закон не проходить без відповідного "підмаслення". "Коментарі" поставили питання: а раптом і за схвалення Конституції хтось заплатив?
Якщо запитати простих людей, що вони знають про Конституцію 1996 року, більшість скаже: Основний закон схвалювався майже добу, і за цю ніч депутатів навіть у туалет не випускали. В учасників тієї ночі свої враження. Однак про валізи з грошима наші співрозмовники не згадували.
На щось подібне натякнув тільки Іван Плющ. За його словами, особисто він у конституційну ніч "не заносив, не виносив і не брав жодних валіз". А якщо хтось і намагався занести гроші, то Плющ просто таких людей не пускав до свого кабінету. Решта опитаних "Коментарями" учасників конституційної ночі жодних фактів підкупу депутатів не пам'ятають.
"Жодного бабла ніхто не заносив. Тоді, в 1996 році, ще не було таких понять. Це почалося в 1998, коли зайшла група Суркіса-Медведчука, і відтоді це стало системою", - розповів "Коментарям" член НУ-НС Тарас Стецьків.
За його словами, головний конфлікт був між Кучмою, що намагаються протягнути через референдум свій проект Конституції, і парламентською більшістю. "Парламент, розділений на 10-12 груп, все-таки зміг консолідуватися, щоб не дати Кучмі протягнути на референдум недемократичний варіант Конституції. Це одна з найдраматичніших ночей в історії України. Коли відстоювалося кожне слово, кожна фраза, кожна кома. І все це серйозно відклалося в пам'яті учасників тієї ночі", - поділився враженнями Тарас Стецьків.
Ще один активний учасник тих подій, Володимир Чемерис згадав для "Коментарів" кілька цікавих історій, пов'язаних зі схваленням Конституції. "Пам'ятаю, як до парламенту прийшов Георгій Гонгадзе і сказав, що у нього є інформація, що знімальна група "1+1" приїхала записувати звернення Кучми до народу. А це означало розпуск парламенту", - зауважив екс-депутат.
Крім того, він пригадав, що проти схвалення Конституції та символіки України виступали... члени Народного Руху. "Є ще один цікавий момент. Тодішній прем'єр-міністр Павло Лазаренко призначив на 29 червня перше в історії України виїзне засідання Кабміну. ​​Це робилося для того, щоб депутати, які одночасно були міністрами, не змогли бути присутніми в залі. І тоді Мороз дав вказівку про те, що наступним питанням після ухвалення Конституції у разі відсутності депутатів стане голосування за позбавлення їх депутатських мандатів", - згадав Чемерис. За його словами, буквально через годину до Верховної Ради першими почали стягуватися депутати-сумісники на чолі з Віктором Пинзеником.
Володимир Чемерис теж спростував інформацію про те, що вирішальним аргументом для депутатів, які схвалювали Конституції, були гроші.
Своїми враженнями з приводу схвалення Конституції з "Коментарями" поділилася і лідер ПСПУ Наталя Вітренко. Вона розповіла, що того дня її в залі не було, вона була у відрядженні в Москві. "Коли ми їхали до Держдуми, навіть уявити собі не могли, що Мороз може в такому галопі схвалити цю Конституцію. У п'ятницю вранці приїжджаємо, я вмикаю телевізор, дивлюся - вже схвалили. Я була вражена. Там же процедура порушена була повністю! Депутатам не давали осмислити жодної статті", - зазначила Вітренко.
На її думку, багато парламентарів зважилися на голосування за Конституцію з тієї причини, що їх шантажували і... споювали. "Над ними висіла загроза розпуску парламенту, і вони боялися за свої крісла. Крім того, всю ніч в парламентському буфеті безкоштовно наливали шампанське. Ось вони ходили і пили його. Я потім запитувала депутатів-комуністів: як ви могли за таке проголосувати? А вони відповідають: "Наталя, ми вже нічого не тямили!", - розповіла Вітренко.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас