Китай вперше розкрив сукупний обсяг боргів регіональних і муніципальних урядів - 1,66 трлн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай вперше розкрив сукупний обсяг боргів регіональних і муніципальних урядів - 1,66 трлн дол

Казна та Політика
552
Китай вперше розкрив сукупний обсяг боргів регіональних і муніципальних урядів країни - за підсумками 2010 р. показник склав 10,72 трлн юанів (1,66 трлн дол.). Відповідна цифра наводиться в доповіді Національного боргового управління КНР, передає РБК. Раніше дослідницька компанія Dragonomics, яка базується в Пекіні, підрахувала, ґрунтуючись на власному аналізі, що показник становить близько 10 трлн юанів (1,54 трлн дол), або 27% ВВП КНР.
У доповіді наголошується, що лише у 54 з 2,8 тис. урядів країни повністю відсутні борги. З усього обсягу регіональних і муніципальних боргів близько 62% припадають на зобов'язання з виплати грошей, 21,8% - на засоби, забезпечені гарантіями місцевої влади, і 15,58% - на зобов'язання фінансової допомоги.
"Ринки проявляли занепокоєння щодо ризиків китайської економіки, а також фінансової системи країни, пов'язаних з надлишком боргових зобов'язань місцевих урядів, - зазначив віце-президент Китайської академії соціальних наук Лі Ян. - Публікація цих даних покликана зняти побоювання інвесторів". "Ризики на регіональному рівні існують, але їх серйозність перебільшена", - констатував Лі Ян.
Наприкінці травня ц. р. повідомлялося, що Центральний апарат, стурбований високою заборгованістю місцевих адміністрацій, хоче виплатити або перекласти на плечі держбанків і спеціальних компаній 2-3 трлн юанів (308-463 млрд дол) з місцевих боргів. Китайські регулятори і Міністерство фінансів КНР планують почати "розчищення" боргів місцевих урядів у червні і завершити у вересні 2011 р.
Незважаючи на те, що офіційний державний борг КНР складає всього лише 17% від ВВП країни (для порівняння держборг США наближається до позначки в 100% ВВП), багато економістів закликають ставитися до цієї цифри критично, а деякі й зовсім вказують на приховану "годинну бомбу" в балансах місцевих китайських урядів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас